10 mituri despre camioanele electrice cu baterii

Grupul TRATON, din care fac parte producătorii de vehicule comerciale MAN și Scania, contrazice 10 mituri despre camioanele electrice cu baterii.
Potrivit TRATON, sistemele de propulsie bazate pe baterii vor fi cea mai bună soluție pentru camioanele electrice, în majoritatea aplicațiilor. Totuși, opinia publică nu este convinsă de acest lucru. De aceea, TRATON și-a propus să aducă lumină asupra celor mai întâlnite păreri eronate despre camioanele electrice cu baterii, comparându-le cu formele alternative de propulsie.
1. Camioanele electrice cu baterii au o amprentă de carbon mai mare
La prima vedere, camioanele electrice necesită emisii mai mari de CO2, în principal din cauza producției de baterii. Totuși, amprenta de carbon a camioanelor electrice cu baterii este semnificativ mai bună decât o modelelor diesel și a celor cu celulă de combustie (electrice cu hidrogen).
Imediat ce camionul intră în operare, camionul electric cu baterii începe să economisească emisii de CO2, datorită eficienței de neegalat. Prin utilizare intensă, chiar și amprenta de carbon a actualelor baterii se poate amortiza în câteva luni. În plus, în viitorul apropiat va fi posibilă reciclarea a cel puțin 90% din materiile prime ale bateriilor, care vor deveni astfel și mai prietenoase cu mediul.
2. Camioanele electrice cu baterii nu au o autonomie suficientă pentru aplicațiile pe distanțe lungi
Un camion pentru distanțe lungi parcurge în medie aproximativ 500 km pe zi. În viitorul apropiat, o autonomie realistă pentru camioanele electrice comune va fi de aproximativ 400 km, chiar și în condiții grele de mediu. Totuși, autonomia nu va reprezenta o problemă, din moment ce bateriile pot fi încărcate în timpul pauzelor obligatorii ale șoferilor.
În plus, chiar și tehnologia actuală a bateriilor oferă încă un potențial semnificativ. În următorii ani va fi posibilă parcurgerea a până la 1.000 km cu o singură încărcare.
3. Bateriile sunt prea scumpe
Prețul bateriilor a atins deja un nivel care, potrivit studiilor, nu era așteptat înainte de 2030. Totuși, alte reduceri de preț pe termen scurt sunt greu de obținut, din cauza creșterilor costurilor pentru materiile prime. Durata de viață a bateriilor devine de asemenea mai lungă, iar pentru aplicațiile specifice camioanelor s-ar putea tripla în viitorul apropiat, influențând direct costul direct.
VEZI ȘI: Scania a livrat primul camion electric din România
În plus, costurile de întreținere și reparații ale camioanelor electrice cu baterii sunt de asemenea semnificativ mai mici. Pe măsură ce avantajele în costurile de operare ale camioanelor electrice va crește, nivelul lor de preț va continua să scadă.
4. Încărcarea bateriilor durează prea mult
Timpul de încărcare a bateriilor camioanelor electrice actuale este de aproximativ două ore. Până în 2025, el va fi redus la doar 45 de minute. În contrast, alimentarea cu diesel și hidrogen durează aproximativ 10 minute.
Totuși, încărcarea este rareori o problemă, deoarece șoferii sunt nevoiți să facă o pauză de 45 de minute la maxim 4,5 ore de condus. În plus, tehnologia bateriilor evoluează. Până în 2035 sunt așteptate bateriile cu electrolit solid și timp de încărcare de aproximativ 10 minute.
5. Electricitatea este mai scumpă decât alți carburanți
În condițiile exploziei prețurilor la electricitate, acest argument este evident, dar, în final, costul total al energiei pe tonă-kilometru determină cât de eficient este un sistem de propulsie. Chiar și luând în considerare alte creșteri de preț în viitor, electricitatea este mult mai ieftină decât alți carburanți.
De exemplu, într-un scenariu ideal, hidrogenul ”verde” ar putea fi produs la puțin peste 1 euro/kg în Africa de Nord sau America de Sud. Până să ajungă în rezervorul unui camion din Europa Centrală, prețul său va ajunge la cel puțin 3-4 euro/kg, ca rezultat al transportului, costurilor de conversie și al adaosurilor comerciale.
6. În curând vor fi numeroși carburanți alternativi pentru camioane
Tot mai multe studii arată că cererea pentru carburanți alternativi din Europa va depăși oferta pentru anii viitori. Doar cererea din domeniul industrial va depăși întreaga producție locală de hidrogen ”verde” planificată pentru 2030. Astfel, transportul ar putea concura pentru acest hidrogen cu marii consumatori industriali, care nu pot folosi direct electricitatea, precum producătorii de oțel.
7. Rețelele electrice se vor prăbuși odată cu răspândirea camioanelor electrice
Teoretic, electricitatea de la o fermă eoliană poate alimenta până la de 3 ori mai multe camioane electrice cu baterii decât camioane cu hidrogen. În plus, majoritatea camioanelor se vor încărca în momente cu surplus de energie, în special la miezul zilei și noaptea.
În zilele foarte însorite, camioanele ar putea utiliza excesul de energie, reducând solicitarea rețelelor regionale de electricitate, deoarece energia s-ar utiliza local și nu ar mai trebui transportată pe distanțe lungi. În plus, la nevoie, camioanele chiar pot introduce electricitate în rețea, cu ajutorul tehnologiei ”vehicle-to-grid”.
8. Camioanele electrice cu baterii au o sarcină utilă mai mică
În prezent, bateriile camioanelor electrice pentru distanțe lungi cântăresc, în funcție de configurație, aproximativ 4 tone. Aceasta este mai mare decât a sistemului de propulsie cu celulă de combustie și aproape dublă față de un sistem diesel. Totuși, datorită derogărilor la nivelul UE care permit 2 tone suplimentare la greutatea vehiculelor pur electrice, reducerea sarcinii utile este minimă sau inexistentă. În plus, foarte multe camioane sunt folosite în aplicații insensibile la greutatea totală, precum transport de mărfuri voluminoase sau mărfuri generale.
9. Sistemul energetic se va baza în curând doar pe hidrogen
Hidrogenul va juca clar un rol important în viitor, de exemplu pentru decarbonizarea industriei oțelului sau stocarea energiei. Totuși, în următorii cel puțin 10 ani, hidrogenul verde va fi disponibil doar în cantități limitate, în timp ce amprenta de carbon a hidrogenului convențional, care domină în prezent piața, poate fi în unele cazuri chiar mai mare decât a motorinei sau a gazelor naturale.
Astfel, hidrogenul verde va fi decisiv pentru decarbonizarea unor industrii, dar va veni prea târziu și va fi prea scump pentru a aduce o contribuție semnificativă în domeniul transportului rutier de marfă. Potrivit TRATON, în cele mai multe cazuri, va fi mai eficientă utilizarea electricității verzi direct în bateriile camioanelor electrice, decât transformarea ei în hidrogen verde și apoi utilizarea în camioane cu celulă de combustie.
10. Bateriile nu sunt potrivite pentru camioanele pentru distanțe lungi
Bateriile sunt considerate soluția de bază pentru viitorul autoturismelor, fiind mai ieftine și mai eficiente decât alte sisteme de propulsie fără emisii. Totuși, există un scepticism privind utilizarea lor la camioane. Opinia predominantă este că bateriile nu pot face față la utilizare intensivă și încărcături grele, dar și că sunt prea scumpe.
Mai ales, într-o industrie în care marjele de profit sunt mici, considerentele financiare joacă adesea un rol mai mare în deciziile de achiziție decât pe piața vehiculelor private.
Poate surprinzător, dar transportul pe distanțe lungi este aplicația în care camioanele electrice cu baterii vor avea cel mai mare avantaj: ”Camioanele BEV oferă costuri mai mici ale energiei și o eficiență considerabil mai mare decât toate celelalte propulsii alternative”, spune Andreas Kammel, responsabil pentru sistemele de propulsie alternative și conducerea autonomă la TRATON GROUP. ”Dacă credeți deja că autoturismele electrice cu baterii sunt o soluție excelentă pentru transportul privat, cu siguranță ar trebui să simțiți același lucru despre camioane”.