EcofriendlyȘtiri

100.000 de camioane cu hidrogen, pe drumurile din Europa, până în 2030

Proiectul H2 Haul și-a propus ca până în 2030, pe drumurile din Europa să circule 100.000 de camioane cu hidrogen și să existe cel puțin 1.500 de puncte de alimentare.

Planurile de construire a unei infrastructuri pe hidrogen pentru transportul de marfă au început să ia contur în Europa. Producătorii, furnizorii de energie și unii furnizori de servicii logistice își unesc forțele pentru a găsi cele mai bune soluții.

100.000 de camioane cu hidrogen, pe drumurile din Europa, până în 2030

În lupta pentru protecția mediului, jucătorii din transporturi caută soluții, iar hidrogenul joacă un rol crucial.

Astfel, 62 de producători, furnizori de energie, companii de transport și logistică, dar și alte companii conexe vor să-și unească forțele pentru a construi un ecosistem pentru transportul cu hidrogen până în 2030.

Planurile sunt ca până în 2030 pe străzile din Europa să circule 100.000 de camioane pe hidrogen și să existe cel puțin 1.500 de puncte de alimentare. Apoi, din 2030, companiile din acest proiect speră ca anual numărul de vehicule pe hidrogen să se dubleze.

Companiile afiliate în proiectul H2 Haul și-au prezentat planurile în cadrul videconferinței organizate cu ocazia primei săptămâni europene dedicată hidrogenului.

La această videoconferință au fost peste 1.000 de participanți, iar companiile din acest proiect au spus că vor contribui ca până în 2025 să existe pe drumurile din Europa cel puțin 100 de puncte de alimentare cu hidrogen și să circule între 5.000 și 10.000 de camioane cu acest tip de combustibil.

100.000 de camioane cu hidrogen, pe drumurile din Europa, până în 2030

Din proiectul H2 Haul fac parte, printre alte companii, producători precum Daimler, Honda, Hyundai, Hyzon, IVECO și VDL, furnizorii de componente Ballard, Faurecia și Michelin, companiile din energie Air Liquide, Shell și Total sau cele din logistică precum DB Schenker, Fercam și Schnellecke.

Reprezentanții proiectului H2 Haul au anunțat că primele rezultate ale unui studiu efectuat la nivel european care va prezenta potențialul vehiculelor pe hidrogen va fi publicat în luna decembrie.

Săptămâna Europeană a Hidrogenului se desfășoară la inițiativa organizațiilor Fuel Cells și Hydrogen Joint Untertaking (FCH JU) și este o videoconferință organizată și cu sprijinul Comisiei UE.

FCH JU este un parteneriat public privat care are ca scop cercetarea și dezvoltarea de pile de combustibil și alte tehnologii pe hidrogen pentru a grăbi implementarea lor pe piața din Europa.

VEZI ȘI: Volvo și Daimler vor dezvolta sisteme de propulsie cu hidrogen pentru camioane

Pentru Comisia UE, partener în cadrul FCH JU, hidrogenul joacă un rol crucial pentru respectarea angajamentelor în ceea ce privește protecția mediului în sectorul de transporturi.

Andreas Scheuer, Ministrul Transporturilor din Germania, spune că obiectivele asumate în cadrul proiectului Green Deal se pot atinge doar cu vehicule cu zero emisii și că se vor aloca numeroase subvenții pentru dezvoltarea soluțiilor pe hidrogen.

Germania va aloca, începând din 2021, 80 de milioane de euro doar pentru cercetare și dezvoltare în această direcție. Alte 1.6 miliard de euro sunt alocate pentru implentarea strategiei naționale pentru utilizarea hidrogenului până în 2024.

De asemenea, se lucrează la un program de stimulare pentru ca actorii din transporturi să-și reînnoiască flotele cu vehicule mai puțin poluante și pentru care se vor aloca 1.16 miliarde de euro.

Este sau nu hidrogenul combustibilul viitorului în transportul rutier?

Din aceeași categorie...

Back to top button