ȘtiriTop News

11 suspecți arestați pentru fraude cu carduri de combustibil clonate

Grup de crimă organizată, specializat în fraude cu carduri de combustibil clonate în Belgia, destructurat de autoritățile din România, Belgia și Austria.

Pe 9 martie, autoritățile din România, Belgia și Austria au executat 11 mandate de arestare – 7 în România, 3 în Belgia și unul în Austria – pentru fraude cu carduri de combustibil clonate în Belgia. Prejudiciul total cauzat de această fraudă este în prezent estimat la 420.000 de euro. Investigațiile vizează în principal 83 de companii, care au folosit împreună 163 de camioane.

11 suspecți arestați pentru fraude cu carduri de combustibil clonate

În perioada 2018 – martie 2022, suspecții ar fi folosit diverse tehnici de skimming pentru a obține datele electronice conținute pe banda magnetică a cardurilor originale de combustibil și a codurilor PIN ale acestora. Cu aceste date electronice, au clonat carduri de combustibil care, cu ajutorul codului PIN, le-au permis să cumpere combustibil și să încarce bani pe aparatul de bord pentru plata taxelor rutiere din Belgia fără intenția de a plăti vreodată aceste sume.

În plus, din cauza particularităților aparatului de bord pentru plata taxelor rutiere (OBU), banii încărcați pe dispozitiv, dar necheltuiți efectiv pentru taxarea rutieră, au fost „rambursați” în conturile bancare ale suspecților.

VEZI ȘI: Slovenia a plafonat prețul carburanților, începând cu 15 martie

În România au fost dislocați în total 115 oameni ai legii din diferite unități, inclusiv cei specializați în combaterea crimei organizate, precum și ofițeri din structurile de urmărire penală, criminalistică, intervenție rapidă și jandarmi.

Autoritățile române au executat 7 mandate de arestare preventivă, 26 de mandate de percheziție și 51 de mandate de judecată. Au fost sechestrate bunurile a 21 de persoane fizice și juridice, precum și a 90 de conturi bancare. De asemenea, acestea au ridicat bani în numerar (134.100 lei, 12.420 euro, 100 dolari canadieni, 2.100 lire sterline), precum și două portofele fizice în care se păstrează monedă virtuală, 26 de telefoane mobile, 27 de unități de stocare, 7 laptop-uri, o tabletă, 21 unități la bord, 52 carduri de plastic cu bandă magnetică, 1 card alb fără bandă magnetică, 76 carduri bancare și patru pistoale (unul cu bile de plastic – airsoft – și trei cu bile de cauciuc).

În Herent, Belgia, au fost confiscate 10 carduri de combustibil.

Ancheta, lansată și condusă de autoritățile belgiene, a fost susținută de încă șase țări, printre care și România. Eurojust a contribuit la coordonarea cooperării judiciare transfrontaliere, inclusiv la procesarea mandatelor europene de arestare și la găzduirea a două reuniuni de coordonare. Europol a oferit sprijin analitic suplimentar anchetei.

Credit foto: Eurojust

Din aceeași categorie...

Back to top button