Camioane

2021, an aniversar la Daimler: 125 de ani de la primul camion, 25 de la primul Actros

2021 este un an foarte special pentru Daimler Trucks & Buses, care sărbătorește 125 de ani de la apariția primului camion, 75 de ani de Unimog, 70 de ani de Setra, 25 de ani de la apariția modelului Actros și a brandului Omniplus.

Când Gottlieb Daimler a prezentat primul său camion, în 1896, cu roți de lemn și șine de fier, lumea sigur nu era pregătită pentru acest tip de vehicul. În Germania nu s-a găsit cumpărător. Iar în Anglia, unde acest vehicul a fost vândut până la urmă, un membru al echipajului trebuia să meargă înainte, fluturând un steag roșu, pentru a-i avertiza pe ceilalți participanți la trafic. Camionul avea doar 4 CP, dezvoltați de un motor în 2 cilindri de 1,06 litri.

2021, an aniversar la Daimler: 125 de ani de la primul camion, 25 de la primul Actros

Phoenix avea puține în comun cu un camion actual, ci mai degrabă cu un car tras de cai. Șasiul era echipat cu un arc cu foi în față și arcuri elicoidale în spate. Suspensia nu era necesară doar din cauza drumurilor proaste, ci și pentru că motorul era foarte sensibil la vibrații.

VEZI ȘI: Modelele Mercedes-Benz Actros F și Edition 2 pot fi comandate și în România

În 1946, primul prototip Unimog a completat primul test drive. Însuși inginerul șef Heinrich Rößler a fost la volanul camionului din lemn, fără cabină, condus pe drumurile forestiere de lângă Schwäbisch-Gmünd. Unimog a fost proiectat ca vehicul motorizat pentru agricultură, în contextul crizei alimentare de după război.

Aniversări Daimler în 2021: 1951 – primul autobuz Setra

În 1951, compania Kässbohrer Fahrzeugwerke din Ulm a prezentat modelul S 8 și a dat mărcii numele Setra, care înseamnă ”se susține singur”. Autobuzul produs în serie cu o caroserie autoportantă și motor în spate a fost lansat la expoziția IAA de la Frankfurt. Din 1995, Setra și Mercedes-Benz Buses au fuzionat, formând EvoBus GmbH. Un an mai târziu era lansat marca de servicii Omniplus, care are în prezent peste 650 de ateliere în 42 de țări din Europa.

Aniversări Daimler în 2021: 1996 – primul Mercedes-Benz Actros

La finalul lui septembrie 1996, Mercedes-Benz a prezentat un nou camion greu la IAA. Actros era primul camion echipat cu frâne pe disc și sistem electronic de frânare (EBS). Astfel, Actros putea frâna de la 85 km/h într-o distanță mai mică cu lungimea unei combinații cap tractor – semiremorcă. Intervalele de servisare se dublau, consumul era mai mic cu 3-7%, iar sarcina utilă era mai mare cu până la 400 kg.

Cabina oferea cu până la 47% mai mult spațiu. Ea era și mai sigureă, fiind testată la impact. Noutăți erau și airbagurile și scaunele cu centură de siguranță tensionată.

2021, an aniversar la Daimler: 125 de ani de la primul camion, 25 de la primul Actros

Din aceeași categorie...

Back to top button