Știri

Nivel record pentru exporturile lituaniene de servicii de transport rutier de mărfuri în 2022

Exporturile lituaniene de servicii de transport rutier de mărfuri au atins un nivel record, dar cifra de afaceri în tone-kilometri a scăzut semnificativ.

Potrivit Băncii Lituaniei, exporturile lituaniene de servicii de transport rutier de mărfuri au atins un nivel record de 5,58 miliarde de euro în 2022, cu 35% mai mult decât în 2021.

Nivel record pentru exporturile lituaniene de servicii de transport rutier de mărfuri în 2022

„Veniturile la export ale transportului rutier de marfă au fost determinate în principal de tarifele de transport de marfă record de anul trecut, de creșterea drastică a inflației și de creșterea costului combustibilului”, spune Povilas Drizas, secretarul general al TTLA.

În timp ce exporturile lituaniene de servicii de transport rutier de mărfuri au crescut în termeni monetari, cifra de afaceri în ceea ce privește volumele și tonele-kilometri transportate a scăzut semnificativ în această perioadă.

VEZI ȘI: Ungaria: Unele autostrăzi nu sunt folosite nici la 10% din capacitate

Potrivit Agenției de Stat pentru Date, anul trecut, cifra de afaceri totală a sectorului lituanian de transport rutier de mărfuri, exprimată în tone-kilometri, s-a contractat cu 6,9%, din care transportul de mărfuri cross-trade a scăzut cu 4,1%, iar cel de cabotaj cu 11%.

Ultima dată când cifra de afaceri a sectorului a scăzut a fost în 2015, în urma sancțiunilor Uniunii Europene și a embargoului rusesc. Între timp, cifra de afaceri din cabotaj a scăzut pentru prima dată în mai mult de 10 ani.

Sectorul transportului rutier de mărfuri reprezintă o treime din totalul exporturilor de servicii ale Lituaniei.

Din aceeași categorie...

Back to top button