22 de state UE nu mai aplică derogările la timpii de condus și odihnă

22 de state UE nu mai aplică derogări la timpii de condus și odihnă
De la 1 iunie, 22 de state UE nu mai aplică derogările la timpii de condus și odihnă, introduse la începutul pandemiei de COVID-19.

Derogările la timpii de condus și odihnă, introduse în această perioadă de criză COVID-19 pentru a facilita aprovizionarea cu bunuri de strictă necesitate și produse medicale a populației, aprobate de Comisia Europeană, au expirat la 31 mai 2020.

22 de state UE nu mai aplică derogările la timpii de condus și odihnă

Acest lucru a fost stipulat în documentul Directoratului General de Mobilitate și Transport (DG MOVE) al Comisiei Europeane, care prevede noi directive în ceea ce privește mobilitatea și transportul pe drumurile din Uniunea Europeană.

Astfel, de la 1 iunie, toate excepțiile făcute în această perioadă și-au pierdut valabilitatea, astfel că, se aplică integral prevederile Reg. (UE) 561/2006, inclusiv în România, care a fost autorizată să acorde derogări de la aplicarea articolului 6 alineatul (1), articolului 7 și articolului 8 alineatele (2) și (6) din Regulamentul (UE) nr. 561/2006, în baza deciziei nr. 2832/29 aprilie 2020 emisă de Comisia Europeană.

Din cele 22 de state UE în care s-au aplicat aceste excepții, 20 vor fi afectate de această modificare. Elveția și Norvegia au abrogat excepțiile încă de la data de 30 aprilie, respectiv 14 mai.

Asociația olandeză de transport și logistică TLN solicită autorităților din țările UE ca în următoarea perioadă să nu efectueze controale foarte stricte și să arate înțelegere față de șoferii care nu au abateri grave de la legislație, spunând că e nevoie de o scurtă perioadă de reacomodare.

VEZI ȘI: 5.000 de angajați Scania în pericol, din cauza cererii scăzute de camioane noi

De asemenea, reprezentanții TLN spun că și-ar dori ca unele măsuri luate în această perioadă de criză să rămână permanente, precum controale mai rapide la frontiere sau benzile verzi pentru camioane, pentru a ușura trecerea dintr-o țară într-alta, mai ales în spațiul Schengen.

Cora van Nieuwenhuizen, ministrul transporturilor din Olanda, a și declarat de altfel că va face o serie de propuneri în următoarea ședință a Comisiei de Transporturi din cadrul UE programată pentru data de 4 iunie.

Cele 22 de țări care au introdus derogări de la timpii de condus și odihnă, sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Elveția, Cehia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Croația, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Slovacia.

Follow #infotrucker