Utilitare ușoare

25 de ani de la debutul pe piață a lui Mercedes-Benz Sprinter

În 1995, Mercedes-Benz deschidea un nou capitol în segmentul utilitarelor ușoare, prin lansarea primei generații Sprinter, un model care avea să devină un succes de piață pentru constructorul german.

Astăzi, la 25 de ani de la debut, Mercedes-Benz Sprinter mizează pe valorile care l-au consacrat, dar adaugă și un strop de modernism prin posibilitatea comandării unei versiuni electrice.

25 de ani de la debutul pe piață a lui Mercedes-Benz Sprinter

În 1995, Mercedes-Benz lansa prima generație Sprinter. Utilitara producătorului german miza pe frâne cu discuri pe ambele punți, pe un sistem ABS și pe o aerodinamică atent studiată capabilă să ofere îmbunătățiri considerabile în dreptul consumului de carburant. În acel moment, Sprinter a reușit să stabilească noi standarde în ceea ce privește siguranta, eficiența și confortul.

Au existat versiuni de ampatament cu dimensiuni cuprinse între 3.000 și 4.025 de mm și variante cu o capacitate maximă de 2.590, 2.800 sau 3.500 de kilograme.

În 2006, Mercedes-Benz venea pe piață cu o nouă generație Sprinter. Utilitara nu doar că a trecut la o nouă eră, dar a primit o mulțime de tehnologii moderne și a putut fi comandată în și mai multe versiuni. Apare o variantă de 4.6 tone, faruri bi-xenon cu funcții cornerning și chiar și un sistem Parktronic.

VEZI ȘI: TRATON a oferit 2.9 miliarde de dolari pentru achiziția integrală a Navistar

2013 a fost anul care a marcat trecerea la noua eră eco. Sprinter primește tot felul de sisteme electronice și tehnologii gata să reducă și mai mult consumul de carburant.

Mercedes-Benz Sprinter a fost prima utilitară de serie care a îndeplinit normele de poluare Euro 6 și care a integrat un sistem pentru tratarea gazelor de evacuare cu uree. Pe parcursul acestei generații, Mercedes-Benz a introdus și o mulțime de sisteme de siguranță: Crosswind Assist, Adaptive Highbeam Assist, Lane Keeping Assist, Blind Spot Assist sau Collision Prevention Assist).

A treia generație Sprinter a debutat în 2018, iar nemții au introdus pentru prima dată pe o utilitară un sistem de infotainment cu asistent virtual (MBUX).

Gama de versiuni a crescut și mai mult, iar clienții pot alege varianta perfectă pentru businessul pe care îl conduc. Odată cu noua generație Sprinter își facea apariția și eSprinter, prima utilitară electrică dezvoltată de constructorul german.

Cu un motor electric de 85 kW și 295 Nm și o baterie de 47 kWh, eSprinter poate parcurge până la 168 de kilometri cu un singur plin al acumulatorului.

Din aceeași categorie...

Back to top button