32 de autobuze electrice SOR pentru orașului Brașov

32 de autobuze electrice SOR pentru orașului Brașov
Primăria Brașov a anunțat achiziția a 32 de autobuze electrice SOR cu lungimea de 12 m, respectiv pentru 9 stații de încărcare rapidă și 32 de stații de încărcare lentă în depou.

Producătorul ceh SOR Libchavy va livra către operatorul de transport public din orașul Brașov 32 de autobuze electrice, parte a unei licitații publice derulate de primăria Brașov cu finanțare asigurată în proporție de 80% prin programul național derulat de Agenția Fondului de Mediu, iar restul de la bugetul local.

32 de autobuze electrice SOR pentru orașului Brașov

Conform contractului de achiziție, valoarea unui autobuz electric SOR a fost de 535.000 de euro, primele unități urmând să ajungă pe străzile orașului de sub Tâmpa abia peste 9 luni. Livrarea întregului lot de autobuze electrice se va face într-un termen de 18 luni.

Autobuzele electrice comandate de municipalitatea brașoveană au o lungime de 12 metri, sunt dotate cu trei uși duble și rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități, iar bateria de 263 kWh oferă o autonomie de până la 200 de kilometri. Capacitate totală de transport este de 102 călători, din care 35+1 pe scaune.

În baza licitației, producătorul ceh va furniza și 9 stații de încărcare rapidă și 32 de stații de încărcare peste noapte în depou (câte una pentru fiecare autobuz).

„Chiar dacă pentru unii pare că mă tot repet, o voi spune de fiecare dată când am ocazia: pentru a avea un oraș mai prietenos cu mediul, una dintre cele mai bune soluții de mobilitate în Brașov și în zona metropolitană este transportul în comun, iar utilizarea mijloacelor de transport ecologice este garanția unui aer mai curat pentru noi și copiii noștri”, spune George Scripcaru, primarul Brașovului.

VEZI ȘI: Un camion al echipei Renault F1 implicat într-un accident rutier în Ungaria

Edilul orașului Brașov a menționat că „cele 32 de autobuze electrice SOR sunt doar o etapă în ceea ce înseamnă obiectivul nostru pe următorii 4 ani, de a avea un sistem de transport eficient, ecologic, dedicat călătorilor.”

Proiectul finanțat din Fondul de Mediu prevede achiziția, în total, a 52 de vehicule electrice și hibride, însă la licitația pentru cea de-a doua categorie de vehicule nu s-a prezentat niciun ofertant.

„Suntem în discuții avansate cu Agenția Fonduluide Mediu ca în locul celor 20 de autobuze electric-hibrid, unde nu am avut nici un ofertant, să lansăm o nouă licitație pentru achiziția de autobuze articulate, integral electrice, cu lungimea de 18 metri”, mai spune edilul.

Pe lângă această achiziție, municipalitatea mai are, în diferite faze procedurale, achiziția a 51 de troleibuze, 20 de autobuze electrice și 10 autobuze hibrid, ceea ce înseamnă că, în următorii ani, cea mai mare parte a mijloacele de transport în comun care vor circula în Brașov vor fi ecologice.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.