OMV Petrom construiește 400 de noi stații de încărcare ultra-rapidă în România, Slovacia și Ungaria

Cele 400 de noi stații de încărcare ultra-rapidă cu putere de 150 kW vor fi instalate de OMV Petrom în 98 de locații din România, Slovacia și Ungaria.
OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Sud-Estul Europei, contribuie la dezvoltarea rețelei regionale de încărcare ultra-rapidă pentru mașini electrice, în cadrul unui proiect care vizează instalarea a peste 400 de stații de-a lungul Rețelei Transeuropene de Transport (TEN-T). Acestea urmează să fie instalate în România, Slovacia și Ungaria până în luna noiembrie a anului 2025.
Din totalul celor 400 de noi stații de încărcare ultra-rapidă, 328 vor fi instalate în 80 de locații din România, 52 în 11 locații din Slovacia și 28 în 7 locații din Ungaria. Aceasta înseamnă o medie între 4,0 și 4,7 puncte de încărcare pe locație.
VEZI ȘI: Shell a lansat Hydrogen Pay-Per-Use în Germania
Acestea vor fi amplasate de-a lungul rețelei transeuropene de transport TEN-T și vor ajuta cele trei țări să îndeplinească cerințele noului Regulament al UE privind infrastructura pentru combustibili alternativi, AFIR, care prevede, printre altele, că, până în 2026, mașinile electrice să se poată încărca la fiecare 60 de kilometri de-a lungul rutelor principale din Uniunea Europeană.
Pentru camioane și autobuze, regulamentul specifică faptul că trebuie să existe o stație de încărcare la fiecare 120 de kilometri. Iar până în 2031, stațiile de realimentare cu hidrogen trebuie să fie instalate cel puțin la fiecare 200 de kilometri de-a lungul rutelor principale și să fie adecvate pentru tipurile de vehicule mai mari.
40 de milioane de euro pentru 400 de stații de încărcare
Investiția totală pentru cele 400 de puncte de încărcare rapidă în 98 de locații se ridică la 40 de milioane de euro, din care aproximativ 15 milioane de euro vor proveni din fonduri UE. Cinci milioane de euro vor fi acoperite de un împrumut de la Banca Comercială Română, potrivit OMV Petrom, iar restul finanțării va proveni din surse proprii.
Până acum, OMV Petrom s-a bazat în principal pe stațiile de încărcare ale companiilor partenere în stațiile sale de alimentare, precum Eldrive, Enel X și Renovatio. Se știe, de asemenea, că Eldrive primește un grant de la BEI pentru a-și dezvolta rețeaua de încărcare în Europa de Est.
La finalul anului 2022, OMV Petrom a anunțat că va deveni prima companie de energie din regiune cu o rețea de stații de încărcare în patru țări din Europa de Sud-Est, dezvoltată împreună cu parteneri din sectorul mobilității electrice. La finalul lunii iunie, OMV Petrom avea în stațiile de alimentare Petrom și OMV din România și din regiune 150 de stații de încărcare.