ȘtiriUtil

5 sfaturi pentru conducerea eficientă a camioanelor în orașe

Suedezii de la Volvo Trucks pun un mare accent pe consumul redus de carburant, astfel că, aceștia au elaborat 5 sfaturi pentru conducerea eficientă a camioanelor în orașe.

Cele 5 sfaturi au ca punct de pornire anticiparea, urmărirea traficului și planificarea în avans a manevrelor, iar cu un curs de instruire, șoferii pot reduce costurile de combustibil cu aproape 50%, fără ca viteza medie să scadă.

5 sfaturi pentru conducerea eficientă a camioanelor în orașe

Totul pornește de la dezvoltarea unei strategii optime de frânare. Știm cu toții că una dintre cele mai mari provocări ale conducerii eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil în orașe este necesitatea de a frâna periodic.

VEZI ȘI: Viitorul transportului electric de mărfuri în viziunea Einride

Acest lucru este obositor și nu este foarte eficient din punct de vedere al consumului de combustibil, dar este inevitabil. Deci, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să creați o strategie bună de frânare.

Frânarea în apropierea semafoarelor
Cea mai bună modalitate de a trece de un semafor este, bineînțeles, de a traversa intersecția fără a opri complet. Dar acest lucru nu este posibil întotdeauna.

Gândiți-vă la tentația de a accelera și de a prinde culoare verde. Totuși, dacă ați accelerat, iar semaforul a trecut pe culoarea roșie. Ei bine, în acest caz, tocmai ce ați injectat prea mult combustibil pentru a accelera, iar toata energia generată s-a pierdut în momentul frânării.

În schimb, ceea ce ar trebui să faceți este să mențineți o viteză constantă și să verificați dacă există mai multe lumini în față sau dacă mai există ceva care vă poate încetini. Dacă credeți că trebuie să frânați, faceți acest lucru cât mai curând posibil și întindeți-l pe o distanță mare.

Optimizarea frânării înseamnă, de asemenea, că veți intra mai rapid într-o coadă în mișcare. Conducerea în acest fel s-ar putea simți cam lent, dar nu este cu adevărat; traficul va circula întotdeauna într-un ritm determinat de semafoare, iar frânarea devreme nu va produce nicio diferență de viteză medie.

Abordarea sensurilor giratorii
Sensul giratoriu este locul perfect pentru a economisi combustibil. Încă o dată este vorba de anticipare și de a avea suficient timp pentru a observa și a reacționa. În timpul trainigurilor oferite de specialiștii Volvo, aceștia recomandă șoferilor să păstreze o distanță de cel puțin 20 de metri atunci când se apropie de un sens giratoriu.

Acest lucru oferă timp suplimentar pentru a observa traficul și momentul în care se poate trece de instersecție. Dacă vei intra cu o viteză prea mare, vei pierde timp prețios pentru a observa și reacționa, iar în cazul în care este necesară frânarea, aceasta va fi bruscă și violentă.

De asemenea, se recomandă frânarea înainte de un sens giratoriu – nu în el. Acest lucru vă va permite să reglați viteza în timpul virării cu ajutorul accelerației și nu cu al frânei (care poate duce la destabilizarea vehiculului).

Virajul la stânga
Executarea unei viraje la stânga este destul de simplă, dar cu câteva tips&tricks veți putea economisi combustibil și timp. Important este să vă concentrați pe drum și să reduceți la minimum distragerea atenției, cum ar fi telefoanele mobile.

Acest lucru este evident important în orice situație de conducere, dar mai ales atunci când faceți stânga sau dreapta, deoarece trebuie să acordați atenție atât vehiculelor din față, cât și traficului care se apropie.

Celălalt lucru este gestionarea vitezei; încetinirea pe măsură ce vă apropiați de joncțiune. Astfel, vei putea observa mai bine viteza traficului și momentul ideal pentru virare.

Virajul la dreapta
Ca și în cazul virajului la stânga, executarea unui viraj bun la dreapta înseamnă focalizare și încetinire. Acest lucru este deosebit de important în orașele în care riscați să nu observați pietoni și bicicliști în punctul mort al camionului. Dacă trimiteți mesaje text sau vorbiți la telefon, este posibil să nu fiți atenți și la ce se întâmplă în jurul camionului.

Când vă apropiați de un viraj la dreapta, începeți să vă reglați viteza astfel încât să se potrivească cu viteza bicicliștilor. Ține bicicliștii îăn fața ta și fii atent la oglinzi, astfel încât nimeni să nu ajungă în punctul mort fără ca tu să observi acest lucru. Lasă bicicliștii să treacă, ajustează viteza, iar când ajungi în intersecție vei putea efectua virajul la dreapta fără a opri brusc.

Ritmul în aglomerație
În traficul intens, mersul cu fluxul este cel mai important lucru. De ce? Pentru că, dacă tot frânezi, pierzi combustibilul pe care tocmai l-ai ars pentru a accelera. Lasă o distanță de siguranță față de vehiculul din față, pentru că te vei mișca în ritmul traficului.

Mulți șoferi nu păstrează distanța pentru că sunt de părere că altcineva o să le taie fața, iar astfel vor încetini și vor ajunge mai târziu. Dar când mergi cu traficul în condiții intense, nu se va întâmpla acest lucru. Din contră, dacă stai prea aproape de cel din față vei fi nevoit să frânezi mai des, deci să pierzi și mai multă energie.

Din aceeași categorie...

Back to top button