5 sfaturi utile de întreținere pentru semiremorca cu podea mobilă

5 sfaturi utile de întreținere pentru semiremorca STAS cu podea mobilă

Eficientă și tot mai cerută în industria de transport, semiremorca cu podea mobilă are nevoie de atenție atunci când vine vorba de întreținere.

Astfel, cei de la STAS România au realizat o scurtă listă cu sfaturi utile de întreținere pentru acest tip de semiremorci pentru o operare îndelungată a acestora.

5 sfaturi utile de întreținere pentru semiremorca cu podea mobilă

Cunoscute și sunt numele de moving floor, walking floor ori schubboden, semiremorcile cu sisteme autodescărcătoare tip podea mobilă devin din ce în ce mai atragatoare pentru transportatorii care doresc să-și eficientizeze costurile.

Semiremorca cu podea mobilă reprezintă îmbinarea perfectă între una cu prelată pentru transportul mărfurilor generale și una cu benă basculabilă.

Dar de ce, v-ați putea întreba.

Simplu! O semiremorcă cu podea mobilă poate transporta mărfuri de volum, paletate și în egală măsură vrac, în volume de la 55 metri cubi până la 97 metri cubi.

Până acum câțiva ani, mărfurile vrac erau destinate transportului basculabil cu descărcarea mărfurilor pe verticală. Treptat, această funcție a fost preluată de podeaua mobilă, care permite descărcarea mărfurilor la orizontală.

Ca oricare alt echipament, și semiremorca cu podea mobilă are câteva mici secrete pe care le vom dezvălui pe parcursul mai multor articole.

VEZI ȘI: Fercam va utiliza IVECO Stralis NP 460 cu LNG pe ruta Verona – München

Cele mai frecvente întrebări ale clienților sunt legate de reviziile care trebuiesc făcute pentru întreținerea acestui tip de semiremorci.

Pe lângă clasica revizia anuală a trenului de rulare (plăcuțe, discuri, gresare, inspecție vizuală etc.), utilizatorii trebuie să acorde atenție și podelei autodescarcatoare, un angrenaj nu foarte complicat dacă știți din ce este alcătuit și cum funcționează.

5 sfaturi utile de întreținere pentru semiremorca STAS cu podea mobilă

Trebuie notat faptul că la o astfel de semiremorcă, podeaua este reprezentată de însăși podeaua mobilă și că nu există o altă podea.

Modul în care aceasta podea descarcă se datorează presiunii, frecării pe care marfa, paletata sau vrac, o exercită asupra podelei. Astfel, o așezare necorespunzatoare a mărfurilor (distribuirea neuniformă) ar putea cauza probleme la încărcare/descărcare.

Să revenim la operațiunile ce se efectuează în cadrul unei revizii tehnice anuale a unei podelei mobile:

  • Schimbarea filtrului de ulei anual
  • Schimbarea uleiului hidraulic la fiecare 2 ani (cu respectarea volumului rezervorului, recomandată avea minim 150 l)
  • Inspectarea niturilor centrale de fixare a lamelor podelei de angrenajul hidraulic. În cazul în care acestea prezintă joc, niturile trebuiesc înlocuite
  • Inspectarea garniturilor dintre lamele podelei
  • Inspectarea cilindrilor hidraulici care acționează podeaua pentru eventuale coroziuni, loviri etc.

Recomandarea Cargo Floor, producătorul podelei mobile alături de care STAS a dezvoltat un lung și solid parteneriat este ca reviziile să fie efectuate cel putin o dată pe an sau ori de câte ori este necesar.

Pentru a fi la curent cu informațiile STAS, vă recomandăm să-i urmăriți și pe pagina de Facebook – STAS – the Moving Floor Specialist, dar și Youtube.

Follow #infotrucker