GreenZoneTop News

6 mituri despre bateriile camioanelor electrice

Bateriile sunt o componentă esențială a camioanelor electrice, dar cât de sustenabile sunt ele? Iată o listă cu cele mai comune mituri despre acestea.

În prezent, există o mulțime de concepții greșite și neînțelegeri cu privire la camioanele electrice. Multe dintre acestea se referă la baterii și la impactul acestora asupra mediului.

6 mituri despre bateriile camioanelor electrice

Astfel, pentru a putea lua decizii și a face investiții în cunoștință de cauză, este important să puteți distinge realitatea de mituri.

Transformarea sectorului transporturilor într-un mod durabil pentru a se alinia la Acordul de la Paris privind schimbările climatice reprezintă o provocare și va necesita atât decizii guvernamentale, cât și reglementări în următorul deceniu.

Între timp, electrificarea transporturilor și extinderea ofertei de camioane și autobuze cu emisii zero continuă să se extindă.

Bateriile reprezintă o parte importantă în acest sens, dar cât de sustenabile sunt acestea?

1. Bateriile camioanelor electrice au un impact atât de mare asupra climei în comparație cu cele diesel, încât nu merită investiția.

Impactul climatic al unui camion electric este foarte scăzut atunci când acesta este utilizat, dar ușor mai mare în timpul producției. Acest lucru se datorează faptului că procesul de producție este mai intensiv din punct de vedere energetic și, prin urmare, impactul asupra climei generat de producerea unui vehicul electric este mai mare decât cel al echivalentului său diesel. Dar dacă camionul electric cu baterii funcționează cu energie electrică generată dintr-o sursă regenerabilă, atunci impactul său asupra climei va fi mai mic decât cel al unuia diesel după doar 100.000 km, ceea ce durează adesea mai puțin de un an.

6 mituri despre bateriile camioanelor electrice

De aceea, este important să se facă o evaluare a ciclului de viață care să ia în considerare impactul asupra mediului pe întreaga durată de viață a vehiculului și nu doar în faza de producție. În același timp, se fac investiții pentru a produce baterii cu energie 100% regenerabilă și în ultimii ani s-au făcut multe progrese măsurabile.

2. Disponibilitatea limitată a energiei verzi înseamnă că încărcarea camioanelor electrice nu va fi ecologică.

Beneficiul climatic al unui camion electric depinde de accesul la energie electrică verde. Nu va exista niciun beneficiu climatic în țările cu acces zero la electricitate ecologică. Dar există alți câțiva factori de mediu importanți de care trebuie să ținem cont în cazul camioanelor electrice. De exemplu, lipsa emisiilor de gaze de eșapament, reducerea zgomotului, un mediu de lucru mai bun, îmbunătățirea substanțială a calității aerului local și posibilitatea de a transporta mărfuri în zone cu emisii zero.

Iar accesibilitatea la electricitatea ecologică în întreaga lume este în creștere.

În 2020, ponderea energiei din surse regenerabile în UE a crescut la 37%, de la 34% în 2019, iar ponderea globală a energiei regenerabile a fost de 29%, de la 27% în 2019. În 2021, creșterea energiei electrice din surse regenerabile se accelera mai rapid ca niciodată la nivel mondial. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), energiile regenerabile vor reprezenta aproape 95 % din creșterea capacității globale de energie electrică până în 2026.

3. Nu este posibilă reutilizarea și reciclarea bateriilor camioanelor electrice.

Ambele sunt posibile în prezent, iar dezvoltarea și investițiile în acest domeniu cresc odată cu volumele de baterii. Există, de asemenea, noi legislații în întreaga lume, inclusiv Directiva privind bateriile din Europa, care subliniază responsabilitatea producătorului în ceea ce privește reutilizarea și reciclarea.

Odată ce capacitatea unei baterii de camion atinge un anumit prag, aceasta poate fi operată pe o rută unde o autonomie mai mică este suficientă sau poate fi mutată pe un vehicul cu operațiuni mai ușoare.

VEZI ȘI: Volvo își extinde în 2023 gama de camioane electrice

Atunci când capacitatea bateriei a scăzut sub limita de utilizare, există mai multe opțiuni. De exemplu, refabricarea bateriei pentru a o readuce la starea nouă. De asemenea, se preconizează că recondiționarea bateriei sau reutilizarea acesteia pentru stocarea energiei la nivel rezidențial sau industrial va fi o aplicație majoră. Reciclarea va fi pasul final pentru a profita de materialele valoroase ale bateriei.

4. Este mai bine să așteptăm viitoarele investiții în camioane ecologice sau până când camioanele electrice cu hidrogen vor înlocui camioanele electrice cu baterii.

Un vehicul electric cu baterii și un vehicul electric care utilizează tehnologia pilelor de combustie se completează reciproc, iar ambele tehnologii vor fi necesare pentru a face față provocărilor viitoare. Cele mai bune soluții diferă în funcție de diferitele tipuri de transport, de nevoile clienților și de premisele locale, cum ar fi infrastructura.

Pentru misiunile cu cel mai mare consum de energie, cum ar fi încărcăturile grele și transportul pe distanțe lungi, camioanele electrice cu pile de combustie pe bază de hidrogen reprezintă o alternativă cu zero emisii de gaze de eșapament, care răspunde cererii pe termen lung de productivitate și durabilitate. Cu toate acestea, camioanele electrice cu pile de combustie nu sunt încă pe deplin disponibile, ele vor fi din ce în ce mai disponibile în anii următori.

6 mituri despre bateriile camioanelor electrice

Pe de altă parte, camioanele electrice cu baterii sunt deja foarte competitive și, în doar câțiva ani, pot fi mai profitabile decât cele diesel.

Capacitatea energetică a bateriilor este un factor important în ceea ce privește autonomia vehiculului electric cu baterii. Datorită dezvoltării continue a bateriilor și a unei infrastructuri de încărcare în creștere, o mare parte din transportul de mărfuri din Europa poate fi realizat astăzi cu camioane electrice cu baterii. Din mai multe motive, printre care se numără și clima, nu ar trebui să se aștepte noi investiții ecologice.

5. Eficiența bateriei scade pe vreme rece, ceea ce face din camioanele electrice o opțiune mai puțin viabilă.

Impactul este mai mic decât s-ar putea crede. Pentru unele camioane există caracteristici care ajută la menținerea bateriilor la temperatura optimă (+25 grade Celsius) atunci când încep ziua.

6 mituri despre bateriile camioanelor electrice

De exemplu, în cazul camioanlor electrice Volvo, pierderea de autonomie la -10 grade Celsius este de aproximativ 3%. La -20 grade Celsius, aceasta scade cu aproximativ 10%. Este bine de reținut că vremea rece crește consumul de energie, indiferent de trenul de rulare, din cauza încălzirii cabinei și, prin urmare, are întotdeauna un impact asupra autonomiei vehiculului. Dar, asta se întâmplă și în cazul camioanelor diesel.

6. Nu există suficiente minerale pentru baterii dacă totul va fi electrificat.

Există motive întemeiate pentru ca producătorii să fie preocupați de accesul la multe minerale. Pe termen scurt, nu se așteaptă ca aceasta să fie o problemă, dar pe termen lung este necesar să se caute minerale alternative, să se reducă cantitățile necesare și să se utilizeze mai mult materiale reciclate.

Multe companii formulează obiective ambițioase pentru emisiile de gaze cu efect de seră pentru a se conforma Acordului de la Paris, iar camioanele electrice cu baterii reprezintă un mijloc de a atinge aceste obiective.

Din aceeași categorie...

Back to top button