
După înlocuirea lor cu noile Otokar, autobuzele urbane Mercedes-Benz Citaro O530 ale STB-ului pot începe o a doua viață, una electrică. Doar dorință trebuie să existe.
Chiar dacă subiectul central al acestor zile este despre problemele noilor autobuze urbane Otokar achiziționate de PMB, nu despre asta o să vorbesc în acest articol. Ci despre ”vechile” Mercedes-Benz Citaro O530, pe care STB-ul, fostul RATB o să le ”pensioneze”.
Din cauză că niciun întreprinzător din România nu este în stare că sudeze o carcasă din profile pătrate, pe care să lipească niște geamuri și niște table de aluminiu ori oțel și sub care să monteze punți și o transmisie de la Voith sau ZF (o mare parte din autobuzele urbane din Europa, folosesc această rețetă), plus un motor european sau american, municipalitățile noastre sunt obligate să trimită banii în alte zări, spre Răsărit sau spre Apus.
30 de ani de învârteli și combinații, dar nici o fabrică adevărată!
Fără a îndrăzni să ne dăm cu părerea despre competența și bunele intenții ale celor care ne cumpără autobuze, ne-am gândit să aruncăm un ochi peste ce mai fac alții, prin vechile țări vecine și prietene.
Pe Solaris îl scoatem din discuție, căci deja a ajuns foarte sus, fiind o competiție serioasă în Europa pentru Mercedes-Benz, MAN sau IVECO.
Polonia
Przedsiębiorstwo Komunikacji Trolejbusowej Sp. z o.o. (să mă ierați dacă am scăpat vreo literă), operatorul de troleibuze din orașul polonez Gdynia își dorea să-și înnoiască flota, dar nu avea bani de vehicule noi.
Așa că, în atelierele proprii, s-au apucat să combine electronica vechilor troleibuze Jelcz cu mecanica unor Mercedes-Benz Citaro cu podea joasă, cumpărate de ocazie.
Pe ansamblu, cu prețul unui troleibuz nou, inginerii și electricienii din Gdynia au reconstruit trei până la opt troleibuze. Și au făcut câteva zeci.
Croația
În Croația, autoritățile locale din Koprivnica, au vrut neapărat autobuze electrice. Cerințele erau prea ridicate și specifice, iar flota destul de mică.
VEZI ȘI: T P-Road sau cum transformă Renault Trucks un autotractor într-un autoșasiu
După ce au obținut oferte foarte scumpe, au apelat inteligența locală pentru a converti autobuze la mâna a doua. Nicola Tesla nu s-a născut prea departe. Mercedes-Benz și MAN sunt preferate, căci au o durată de viață foarte lungă.
În acest tip de transformări se implică tot mai multe companii mici și medii din Europa. Unele păstrează mai mult din carcasa autobuzului de bază, altele fac modificări mai ample.
Germania
Inclusiv ZF oferă prin divizia sa de aftermarket soluții pentru trecerea de la propulsie diesel la una electrică.
Un prim autobuz urban e-Trofit, un Citaro O530 convertit folosind compenente de la ZF Aftermarket este deja în uz în cadrul unui proiect pilot implementat de compania münchenezăIn-Tech în orașul Landshut.
Autobuzul este echipat cu axă AxTrax AVE cu motoare electrice, special concepută pentru vehicule de transport urban. Conform ZF Aftermarket, componentele pot fi instalate direct în platforma existentă a vehiculului, nefiind necesare modificări ale șasiului.
Oricum ar fi, în toate estimările, un autobuz electrificat retrofit costă cel mult jumătate dintr-unul nou. Și nu în ultimul rând, am dovedi astfel ca neam că mai suntem buni și pentru altceva nu doar vorbe și fiare vechi.
Acum vreo 18 ani Uzina de Reparații ”Atelierele Centrale” din Capitală a modernizat două autobuze Rocar cu motoare Euro 2 și care au mai funcționat apoi încă opt ani. Precedentul există, dar calitatea autobuzelor de atunci nu are legătură cu cea de acum.
Să nu vă mire însă dacă autobuzele din București vor începe o a doua viață (electrică) în orașe mai bine îngrijite din lumea largă!