A intrat în vigoare acordul ADR 2021, care aduce noutăți privind transportul de baterii

A intrat în vigoare acordul ADR 2021, care aduce noutăți privind transportul de baterii
La începutul anului a intrat în vigoare acordul ADR 2021, care, pe lângă schimbarea de denumire, vine cu noutăți privind transportul de baterii cu litiu.

Din 2021, ”Acordul european privind transportul rutier internațional de mărfuri periculoase (ADR)” a devenit ”Acordul privind transportul rutier internațional de mărfuri periculoase”, deoarece există din ce în ce mai multe țări semnatare ale acordului ADR din afara Europei.

A intrat în vigoare acordul ADR 2021, care aduce noutăți privind transportul de baterii

Noul acord ADR se aplică de la 1 ianuarie 2021 pentru transportul rutier internațional, în timp ce pentru transportul rutier exclusiv național acesta devine obligatoriu începând cu 1 iulie 2021.

Acordul a fost revizuit ca urmare a tendinței de electrificare, care implică o ușoară creștere a manipulării de baterii cu litiu (noi prevederi pentru identificarea acestora și introducerea unor excepții) și a dispozitivelor pentru producerea și stocarea energiei electrice.

Alte modificări importante se referă la clasificarea mărfurilor aparținând Clasei 1 (Substanțe și obiecte explozive), Clasei 6.2 (Substanțe infecțioase) și Clasei 7 (Materiale radioactive). De asemenea, ADR 2021 introduce noi numere ONU în Tabelul A (UN0511, UN0512, UN0513 și UN3549), noi definiții și dispoziții speciale pentru unele numere ONU.

VEZI ȘI: Terberg testează în portul Rotterdam un camion de terminal cu hidrogen

În ceea ce privește ambalarea, forma actualizată a acordului modifică o parte din instrucțiuni și schimbă eticheta de identificare a bateriilor cu litiu.

În ceea ce privește activitatea de transport, lista persoanelor, care trebuie să prezinte raportul de accident, conține acum și descărcătorul, în timp ce expeditorul pur (adică producătorul mărfurilor) trebuie să numească un consilier de siguranță pentru transportul mărfurilor periculoase.

În cele din urmă, în documentul de transport trebuie specificate substanțele care nu au restricții pentru circulația prin tunel, iar pentru gazele refrigerate să există informații suplimentare.

Follow #infotrucker