LegislatieTop News

A intrat în vigoare cadrul legal pentru sistemul digital eTIR

Cadrul legal pentru digitalizarea completă a sistemului TIR, așa numitul eTIR, a intrat ieri în vigoare în 77 de țări de pe 5 continente.

Această schimbare simbolică va permite tranzitul transfrontalier de mărfuri fără acte pe hârtie, sub garanția vamală a sistemului TIR. eTIR va asigura schimbul securizat de date dintre sistemele vamale naționale și permite vămilor să administreze datele despre garanțiile TIR.

A intrat în vigoare cadrul legal pentru sistemul digital eTIR

Sistemul TIR are peste 30.000 de operatori autorizați și este acceptat în peste 3.500 de oficii vamale din lume. Cadrul legal pentru digitalizarea sistemului al Convenției Națiunilor Unite (eTIR) va consolida și extinde beneficiile TIR pentru comerțul global multimodal.

Intrarea în vigoare a cadrului legal vine după peste 10 ani de planificare, investiții și teste, realizate cu sprijinul Autorităților Vamale, asociațiilor TIR și altor organizații regionale și internaționale.

VEZI ȘI: Franța și Spania vor să redeschidă tunelul feroviar Somport

În afară de cele 77 de țări în care se aplică deja, Azerbaidjan, Georgia, Iran, Moldova, Pakistan, Tadjikistan, Tunisia, Turcia și Uzbekistan se află în procesul de interconectare a sistemelor de informații vamale cu sistemul internațional eTIR.

De asemenea, Uniunea Europeană este în procesul de finalizare a conceputului de interconectare a noului sistem computerizat de tranzit (NCTS) cu sistemul internațional eTIR.

Sistemul TIR operează în aproape 70 de țări și continuă să se extindă. După accesul Egiptului în Convenția TIR la finalul anului trecut, țări din Africa, Asia și America de Sud sunt în diverse faze ale implementării sistemului TIR și eTIR.

Din aceeași categorie...

Back to top button