Patronate și sindicate

Acciza la carburanți scoate transportatorii rutieri în stradă în 2018

Deoarece Guvernul României a întors spatele problemei cauzate de acciza la carburanți, transportatorii români au anunțat că vor protesta în stradă începând din ianuarie 2018.

Totodată, aceștia solicită Executivului aducerea accizei la carburanți la nivelul din august 2017.

Acciza la carburanți scoate transportatorii rutieri în stradă în 2018

În preajma sărbătorilor, există riscul ca prețul carburantului să atingă pragul de 6 lei per litru, atât din cauza creșterii constante a cotațiilor barilului, cât și din cauza apetitului furnizorilor pentru scumpiri fix în perioada sărbătorilor de iarnă.

Conform FORT, prețurile carburanților urcă vertiginos în timp ce Guvernul evită să comunice două adevăruri.

Faptul că încasările din acciza aferentă carburanților a scăzut exact cum s-a întamplat și în perioada 2014-2016, respectiv că prețurile la raft au crescut chiar dacă transportatorii nu au transferat în tarif creșterea costurilor operaționale.

După trei luni de la intrarea în vigoare a celei mai proaste modificări fiscale, Guvernul nu a oferit pieței de transport rutier un răspuns clar cu privire la returnarea accizei și se bazează în continuare pe consumul pieței active în condițiile în care peste 90% din motorina utilizată de transportul internațional este alimentată din surse aflate în afara granițelor țării.

VEZI ȘI: Viapass a adus modificări taxei de drum din Belgia începând cu 1 ianuarie 2018

FORT a așteptat un răspuns concret cu privire la returnarea unei părți din acciză către transportul comercial însa, contrar tuturor promisiunilor, Guvernul a evitat să își asume chiar și un răspuns negativ.

Astfel, la solicitarea membrilor asociației FORT, începând cu luna ianuarie 2018, vor fi organizate proteste pe modelul consacrat al celor din 2016, ce au condus la modificarea legii RCA, proteste la care sunt așteptați toți consumatorii de carburant ce suferă din cauza prețurilor uriașe de la pompă.

Blocajul instituit de Guvern în raport cu acest subiect, confirmă încă odată faptul că interesul față de mediul privat și problemele acestuia este zero și pentru actualul cabinet.

Din aceeași categorie...

Back to top button