InfoTechTehnologie

ACEA promovează circulația camioanelor inteligente în pluton

La începutul lunii aprilie, în Europa va avea loc prima inițiativă transfrontalieră din lume de promovare a circulației camioanelor inteligente în pluton.

Șase producători europeni de camioane vor aduce pe drumurile publice camioane semi-automate ce vor circula în pluton, traversând frontierele către mai multe orașe europene cu scopul de a ajunge pe 6 aprilie la Rotterdam, destinația finală a proiectului intitulat European Truck Platooning Challenge. Obiectivul principal al acestui proiect este de a accelera introducerea circulației camioanelor inteligente în pluton prin punerea acestui subiect pe agenda factorilor de decizie ai Uniunii Europene.

Iniíată de guvernul olandez, această provocare tehnologică încurajează cooperarea europeană între producătorii de camioane, statele membre, furnizorii de servicii de logistică, operatorii rutieri, autorităților de omologare a vehiculelor și drumurilor, institute de cercetare și guverne. O astfel de cooperare privind circulația camioanelor automate și conectate în pluton este vitală pentru a împiedica țările să creeze un amalgam de reguli și reglementări, care ar putea împiedica investițiile în acest tip de vehiculele. Privind în perspectivă, este important ca legislația relevantă să fie armonizată în toată Europa iar țările să-și recunoscă reciproc procedurile și cerințele.

ACEA promovează circulația camioanelor inteligente în pluton

Organizarea unui pluton de camioane automate reprezintă conectarea a două sau trei camioane într-un convoi. Aceste vehicule se urmăresc unele pe altele la mică distanță, utilizând tehnologia de conectivitate și sisteme de suport pentru conducerea automată. Camionul aflat în fruntea plutonului acționează ca lider, în timp ce vehiculele din spatele reacționează și se adaptează la schimbări în funcție de mișcarea acestuia. De exemplu, în cazul în care camionul lider frânează, toate celelalte camioane din pluton, vor frâna și ele.

VEZI ȘI: Ce este și cum funcționează un pluton de camioane?

Circulația camioanelor inteligente în pluton poate ajuta în a face transportul rutier mai sigur, mai curat și mai eficient în viitor. Circulația în pluton camioanelor are ca rezultat un consum redus de combustibil, deoarece acestea merg apropiate, la o viteză constantă, cu mai puține frânări și accelerări. Drept urmare, circulația camioanelor inteligente în pluton are un potențial de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu până la 10%.

De asemenea, conducerea conectată poate contribui la îmbunătățirea siguranței rutiere, deoarece frânarea este automată, cu timp de reacție aproape zero în comparație cu frânarea umană. În cele din urmă, circulația în pluton optimizează transportul prin utilizarea mai eficientă a drumurilor, ajutând în livrarea mai rapidă a mărfurilor și reducând în același timp blocajele de trafic. Nu în ultimul rând, circulația camioanelor inteligente în pluton va ajuta industria europeană de camioane în a-și consolida direcția tehnologică și competitivitatea la nivel mondial.

Pe de altă parte, este încă neclar modul în care camioanele conectate în pluton pot afecta costul cu șoferii. Conducerea automată are loc numai în anumite condiții, și anume pe autostradă. Teoretic, vehiculele din convoi, cu excepția primului, pot merge fără șofer. În fapt, acesta este unul dintre elementele care vor fi evaluate atunci când se vor stabili regulile de circulație a acestora vehicule. În plus, mai apare o întrebare. În cazul în care la bord vehiculului „condus” se afla un șofer, se va considera că acesta este în timpul de condus sau de odihnă? Acesta este un alt element important ce trebuie luat în considerare. In plus, acesta trebuie să fie la postul de conducere și în alertă,sau poate rămâne culcat pe un pat? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care fac adaptarea legislației pentru acest timp de vehicul destul de complexă.

ACEA alături de membrii săi – DAF Trucks, Daimler Trucks, Iveco, MAN Truck & Bus, Scania și Volvo Group – sprijină și participă în mod activ în cadrul proiectului European Truck Platooning Challenge. Circulația camioanelor inteligente în pluton este o parte a abordării integrate a industriei pentru reducerea în continuare a emisiilor de dioxid de carbon. Această abordare analizează toate elementele care afectează emisiile în timpul utilizării unui camion.

În afară de vehiculul în sine, design-ul semiremorcii, combustibilii alternativi, logistica, infrastructura și sistemele inteligente de transport (cum ar fi circulația în pluton), toate joacă un rol decisiv în direcția reducerii emisiilor poluante.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button