ȘtiriTop News

Acord european privind închirierea camioanelor din alte țări UE

Negociatorii Parlamentului European și Consiliului UE au ajuns în această săptămână la un acord provizoriu privind relaxarea restricțiilor la închirierea camioanelor din alte țări UE.

Acordul provizoriu va actualiza regulile actuale din UE, care prevăd un nivel minimal de deschidere a piețelor pentru utilizarea de camioane și vehicule comerciale ușoare închiriate fără șoferi.

Acord european privind închirierea camioanelor din alte țări UE

Acordul le va permite operatorilor de transport, companiilor de închirieri și de leasing să vină în întâmpinarea vârfurilor de cererie de scurtă durată, sezoniere sau temporare, sau să înlocuiască vehiculele defecte sau avariate.

Statele membre UE au fost de acord să permită utilizarea de camioane închiriate cu numere de înmatriculare din altă țări UE, dar s-au opus unei deschideri totale a piețelor, din cauza posibilelor distorsiuni fiscale. Negociatorii PE au asigurat companiile de transport că vor putea utiliza vehicule închiriate din alte state UE cel puțin două luni pe an.

Statele membre vor putea alege să solicite înmatricularea acestor vehicule conform propriilor reguli, după 30 de zile de utilizare. Companiile vor trebui să raporteze autorităților naționale utilizarea de vehicule închiriate. Acestea nu trebuie să depășească 25% din flota de vehicule utilizată de respectiva companie.

VEZI ȘI: În septembrie, înmatriculările de vehicule comerciale noi au scăzut în UE cu 12,3%

”Acordul le permite companiilor să închirieze camioane suplimentare mai ușor, în loc să le cumpere, pentru a face față nevoilor sezoniere. Companiile au astfel mai multe opțiuni și libertatea de a aloca resursele în cel mai bun mod cu putință”, a declarat Cláudia Monteiro de Aguiar, raportor al Parlamentului European.

În plus, acordul dintre Parlament și Consiliu va contribui la obiectivele climatice ale UE, deoarece flotele de închiriat tind să fie compuse din vehicule mai noi și mai puțin poluante.

Înainte de a fi aplicat, acordul informal privind utilizarea camioanelor închiriate fără șoferi trebuie să fie aprobat de Consiliul UE și Parlamentul European.

Din aceeași categorie...

Back to top button