Știri

Acord pentru certificatul electronic al UE privind COVID

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord politic provizoriu referitor la Regulamentul ce reglementează certificatul electronic al UE privind COVID, propus de Comisia Europeană.

Acest lucru înseamnă că certificatul electronic al UE privind COVID (denumit anterior ”adeverință electronică verde”) este în grafic pentru a fi folosit pentru călătoriile în Europa de la 1 iulie, după cum era planificat.

Certificatul este gratuit, securizat și accesibil oricărui european. Acesta va acoperi vaccinarea, testarea și vindecarea, oferind cetățenilor diferite opțiuni. Certificatul respectă pe deplin drepturile fundamentale ale cetățenilor, inclusiv protecția datelor cu caracter personal.

Acord pentru certificatul electronic al UE privind COVID

Toți cetățenii UE au dreptul fundamental la liberă circulație în UE. Certificatul electronic privind COVID, disponibil pe hârtie sau în format electronic, le va permite europenilor să călătorească mai ușor.

VEZI ȘI: Standardul Euro VII va scumpi camioanele diesel cu până la 4.700 de euro

Certificatul electronic al UE privind COVID – elemente esențiale:

  • va acoperi vaccinarea, testarea și vindecarea;
  • va fi disponibil în format electronic și pe hârtie, în funcție de alegerea destinatarilor, și va conține un cod QR semnat digital;
  • va fi gratuit, se va obține cu ușurință și va fi disponibil și pentru persoanele vaccinate înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului referitor la certificatul electronic al UE privind COVID;
  • va putea fi utilizat și de către statele membre în scopuri naționale, dacă acest lucru este prevăzut în legislația națională;
  • statele membre trebuie să se abțină de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare deținătorilor unui certificat electronic al UE privind COVID, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice;
  • de asemenea, Comisia va mobiliza 100 de milioane EUR pentru a sprijini statele membre să ofere teste la prețuri accesibile.

Etapele următoare

Acordul politic va trebui acum să fie adoptat în mod oficial de către Parlamentul European și Consiliu. Regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie și, pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp, prevede o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni pentru eliberarea certificatelor.

În paralel, Comisia va continua să sprijine statele membre pentru ca acestea să își finalizeze soluțiile lor naționale pentru eliberarea și verificarea certificatului electronic al UE privind COVID, precum și să ofere sprijin tehnic și financiar statelor membre pentru a se conecta la portal.

Din aceeași categorie...

Back to top button