In Focus

Acord privind modernizarea serviciului european de taxare electronică

Parlamentul European și Consiliul Europei au făcut un pas important spre introducerea unui singur aparat de taxare european.

Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic provizoriu privind modernizarea serviciului european de taxare electronică.

Acord privind modernizarea serviciului european de taxare electronică

Acordul la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul de Miniștri reprezintă un pas important către utilizarea unui singur aparat de taxare și a un singur contract.

Modernizarea serviciul european de taxare electronică (EETS) va spori interoperabilitatea transfrontalieră a sisteme electronice de taxare rutieră, contribuind la simplificarea administrativă și la diminuarea fraudei.

Colegislatorii europeni au ajuns la un acord cu privire la propunerea Comisiei de interoperabilitate a diferitelor sisteme electronice de taxare rutieră la nivel european.

„Acest acord va deschide calea pentru normele europene moderne de taxare electronică, contribuind la o experiență de călătorie fără probleme pentru utilizatorii”, spune Violeta Bulc, comisar european pentru transport.

Propunerea face parte din primul Pachet de Mobilitate pentru o mobilitate curată, competitivă și conectată, adoptat de Comisia Europeană în mai 2017.

VEZI ȘI: Comandă de 222 de camioane pentru Mercedes-Benz venită din America Latină

Directiva urmărește obiectivul de a permite plata taxelor rutiere în întreaga UE, pe baza unui singur contract și a un singur dispozitiv de bord.

Pe lângă faptul că permite colectarea ușoară a taxelor rutiere, noua directivă va stabili un sistem pentru statele membre de a face schimb de informații cu privire la identitatea celor care nu au plătit taxa rutieră. Acest lucru va pune capăt fraudelor efectuate de utilizatori proveniți din alt stat membru UE.

Prin limitarea tranzacțiilor cu numerar la stațiile de taxare și eliminarea procedurilor greoaie, serviciului european de taxare electronică va facilita aplicarea principiilor „utilizatorul plătește” și „poluatorul plătește”, în conformitate cu obiectivele Comisiei Europene în materie de climă.

Aceasta va contribui la realizarea pieței interne și a pieței unice digitale.

Din aceeași categorie...

Back to top button