ȘtiriTop News

Acord provizoriu privind noile reguli de taxare rutieră a vehiculelor în UE

Comisia Europeană salută acordul provizoriu la care au ajuns colegiuitorii privind noile reguli de taxare rutieră a vehiculelor în UE (directiva Eurovinietei). Dar este încă departe de a fi o afacere încheiată.

Regulile revizuite introduc taxele pe bază de emisii de CO2 pentru vehiculele grele în toată Uniunea Europeană, un pilon cheie al angajamentului european de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și strategia sa de mobilitate durabilă și inteligentă.

Acord provizoriu privind noile reguli de taxare rutieră a vehiculelor în UE

“Pe lângă standardele de emisii, digitalizarea și combustibilii alternativi, tarifarea rutieră ne va ajuta să reducem emisiile din transport. Acest acord este un pas important în această direcție și demonstrează în mod clar că UE este serioasă în ceea ce privește punerea în practică a principiului poluatorul plătește”, a declarat Adina Vălean, comisar european pentru transporturi.

Normele actuale acoperă vehiculele de peste 3,5 tone. Acordul provizoriu extinde domeniul de aplicare la toate vehiculele grele și ușoare și prevede taxe rutiere mai proporționale și pentru vehicule personale.

VEZI ȘI: Noile cabine Scania, mai lungi cu 27 cm, nu pot fi folosite în combinații mai lungi

Tarifele viitoare pentru camioane și autocare vor aborda emisiile de CO2, precum și emisiile poluante, iar directiva revizuită va introduce, de asemenea, opțiunea de a taxa pentru congestie și de a taxa mai mult călătoriile în zone sensibile, veniturile din acele taxe suplimentare urmând să fie utilizate în beneficiul durabilității transport.

Inițial, Comisia a depus propunerea de revizuire a directivei Eurovinietei la 31 mai 2017. Odată ce acordul provizoriu este aprobat formal de Parlamentul European și Consiliu, directiva va intra în vigoare în a douăzecea zi de la publicare în Monitorul Oficial al UE.

Din aceeași categorie...

Back to top button