Acțiune europeană de combatere a furtului auto

combatere a furtului auto

Poliţia Română a participat la o acţiune internaţională, pentru combaterea furturilor auto şi a traficului internaţional cu autovehicule furate.

În urma desfăşurării operaţiunii la nivel naţional, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul Unităţii Naţionale Europol din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R. şi al I.G.P.F., au fost identificate 33 de vehicule urmărite în bazele de date naţionale şi internaţionale.

La propunerea Preşedenţiei Luxemburgheze a Uniunii Europene, statele membre au organizat o acţiune de combatere a furtului auto şi a traficului internaţional cu autovehicule furate, acţiune sprijinită de Europol, Carpol, Interpol, Tispol şi Frontex.

Acțiune europeană de combatere a furtului auto

În vederea realizării unui schimb rapid de date şi informaţii necesare poliţiştilor aflaţi în teren, la sediul Europol din Haga au fost detaşaţi poliţişti specializaţi în traficul internaţional cu autovehicule furate, din fiecare stat participant.

La nivel naţional, acţiunea a fost organizată şi coordonată de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul Unităţii Naţionale Europol a Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, fiind angrenaţi poliţişti din structurile de investigaţii criminale, poliţie rutieră şi ordine publică, alături de  poliţişti de frontieră.

În cadrul operaţiunii, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie a.c., au fost organizate acţiuni în trafic şi în locurile de comercializare a autovehiculelor second-hand.

Pe teritoriul României au fost identificate 33 de vehicule ce figurau ca fiind furate (26 autoturisme, 2 camioane, 3 motociclete, un utilaj de construcţie şi o rulotă). Astfel, 13 erau reclamate ca furate din Italia, 5 din Franţa, 4 reclamate ca fiind furate din Germania, 3 din Belgia, 2 din România şi câte una din Spania, Ungaria, Danemarca şi Luxemburg. Două vehicule aveau elementele de identificare contrafăcute. Autovehiculele identificate au fost indisponibilizate, în vederea efectuării constatărilor tehnico-ştiinţifice.

Cercetările sunt continuate, în colaborare cu celelalte state, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – I.G.P.R., pentru repatrierea şi predarea acestora părţilor vătămate, precum şi pentru tragerea la răspundere a persoanelor bănuite de comiterea furturilor şi a celor care au traficat aceste autovehicule ori au înlesnit, prin orice mijloace, înmatricularea în circulaţie în România.

Follow #infotrucker