In FocusTop News

Acțiune legală în justiție împotriva clasificării gazului natural ca sursă sustenabilă de energie

Panică la Torino. Mai multe organizații non-guvernamentale europene de mediu au inițiat o acțiune legală în justiție împotriva clasificării gazului natural ca fiind o sursă sustenabilă de energie.

Patru organizații de mediu din Europa au inițiat oficial o acțiune legală împotriva Comisiei Europene pentru a opri includerea gazului natural în Regulamentul UE de finanțare durabilă. Aceasta ar fi o lovitură pentru furnizorii de energie și producătorii de camioane cu modele pe gaz, respectiv flotele care au investit în camioane pe gaz.

Acțiune legală în justiție împotriva clasificării gazului natural ca sursă sustenabilă de energie

Gazul este un combustibil fosil a cărui utilizare amenință securitatea energetică europeană, ducând la creșterea prețului mărit la energie în toată lumea. Taxonomia UE include, alături de alte tipuri de producere a energiei, și gazul în categoria investițiilor „durabile”. ONG-urile susțin că această includere intră în conflict cu o serie de acte normative cheie ale UE, în special cu temeiul juridic al taxonomiei în sine.

Client Earth, WWF, Transport & Environment (T&E) și BUND (Friends of the Earth Germania) iau măsuri legale pentru a elimina gazul natural din taxonomia investițiilor durabile a Uniunii Europene.

Actul delegat complementar al taxonomiei (CDA), adoptat în mod controversat, oferă gazului o etichetă „sustenabilă”. ONG-urile susțin că CDA intră în conflict cu alte acte normative europene, în special cu Regulamentul taxonomiei însuși și cu Legea europeană a climei. De asemenea, nu respectă obligațiile UE în temeiul Acordului de la Paris.

Fiind un combustibil fosil, gazul are un impact negativ asupra mediului, prin eliberarea unor emisii mari de carbon și de metan. Etichetarea sustenabilă a gazului riscă să redirecționeze miliarde de euro de la investițiile în energie regenerabilă (eoliană, solară și alte tehnologii prietenoase mediului), către combustibili fosili. Această strategie nu va acționa pentru reducerea cererii.

Promovarea gazului natural subminează fundamentele UE

„Promovarea gazului, un combustibil fosil care se află în prezent în centrul unei crize, subminează obiectivele fundamentale ale UE de obținere a energiei într-un mod mai curat, mai ieftin și mai sigur. Pentru a reduce facturile oamenilor, pentru a asigura aprovizionarea cu energie și pentru a proteja cetățenii de haosul climatic, UE trebuie să oprească etichetarea gazelor ca fiind „sustenabile” în taxonomia UE. Taxonomia ar trebui să reprezinte standardul pentru investitori, dar în forma actuală, acest act privind Taxonomia trimite investitorilor doar semnale eronate. Este absolut necesar ca acest act să fie abrogat”, a declarat un purtător de cuvânt al ClientEarth, WWF European Policy Office, T&E și BUND, unele dintre cele mai mari ONG-uri de mediu din Europa.

VEZI ȘI: CE renunță la întoarcerea remorcilor în țară la 8 săptămâni

Grupul de ONG-uri a putut iniția această acțiune în justiție printr-o cerere de revizuire internă – un mecanism deschis pentru ONG-uri și pentru public, după o reformă majoră a legislației europoene privind accesul la justiție din 2021. Organizațiile solicită Comisiei UE să abroge Actul delegat complementar.

Acțiunea în justiție intentată de ClientEarth, WWF EPO, T&E și BUND nu acoperă energia nucleară, deoarece ONG-urile nu dispun de expertiză tehnică și juridică pentru a putea contesta includerea activităților nucleare în CDA.

Comisia Europeană are 22 de săptămâni pentru a răspunde solicitării. În cazul în care răspunsul va fi negativ, organizațiile vor putea cere Curții Europene de Justiție să se pronunțe.

Care este impactul gazelor și al metanului asupra climei?

Extracția și transportul gazelor nu numai că emite cantități uriașe de CO2, dar este și un mare emițător de metan, un gaz cu efect de seră puternic și otrăvitor, care este de 86 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon în ceea ce privește schimbările climatice pe o perioadă de 20 de ani. Metanul este emis prin forarea și extragerea gazului din puțuri și prin tranzitul acestuia prin conducte. Dincolo de climă, metanul are, de asemenea, un impact devastator asupra sănătății umane – prin poluarea aerului – și asupra ecosistemelor.

Atât AIE, cât și IPCC au declarat în mod clar că nu ar trebui să fie demarate noi proiecte de extracție a petrolului și a gazelor dacă vrem să menținem încălzirea în limita a 1,5 C. În plus, un studiu recent a constatat că aproape jumătate din siturile de producție de combustibili fosili existente trebuie închise mai devreme dacă se dorește atingerea nivelului de 1,5 C.

Din aceeași categorie...

Back to top button