In Focus

Acuzații extrem grave aduse lui Uber de fostul manager de securitate al companiei

Într-o scrisoare trimisă instanței federale, fostul manager de securitate al Uber acuză compania de furt de secrete comerciale, mituire a oficialilor străini și spionarea rivalii, scrie The Guardian.

Așa arată ultimul capitol al disputei juridice dintre Waymo, divizia care se ocupă cu dezvoltarea vehiculelor autonome a lui Google, și Uber.

Acuzații extrem grave aduse lui Uber de fostul manager de securitate al companiei

Potrivit documentului juridic exploziv depus în instanță, se presupune că Uber a fost implicat într-o serie de practici de colectare de informații imorale și ilegale, inclusiv furt de secrete comerciale competitive, mituirea funcționarilor străini, spionarea concurenților și a politicienilor.

Conform informațiilor prezentate în instanță, Uber ar fi avut o echipă specială de obstrucționare a investigațiilor legale și spionare a rivalilor.

Detaliile au fost descrise într-o scrisoare de 37 de pagini depusă în instanță de avocatul fostului managerul de securitate Uber, Richard Jacobs, care a lucrat în cadrul companiei în perioada martie 2016 – April 2017. Documentul prezintă imaginea unei echipe de angajați dedicată spionajului rivalilor și „împiedicării” investigațiilor legale în cadrul companiei.

Jacobs pretinde că atunci când și-a exprimat îngrijorarea cu privire la tehnicile folosite, el a primit o evaluare slabă a performanței sale și a fost retrogradat din „răzbunare pură” pentru refuzul de a intra în cultura „atingerii obiectivelor de afaceri prin comportamente ilegale, chiar dacă au fost disponibile mijloace legale agresiv egale“.

VEZI ȘI: Belgienii au sechestrat 142 de camioane ce aparțin unei companii de transport românești

El a trimis scrisoarea către avocatul intern al lui Uber, cu acuzațiile sale despre posibilele activități criminale desfășurate de grupul special în luna mai 2017, amenințând că va da în judecată compania. Uber nu a oferit scrisoarea companiei Waymo ca parte a descoperirii legale înainte ca procesul să înceapă.

După ce avocatul său a trimis scrisoarea către Uber, care descrie potențialele activități criminale în cadrul grupurilor Uber de „servicii strategice” și „echipe de analiză a pieței”, el și Uber au ajuns la o înțelegere în valoare de 4.5 milioane de dolari.

Aceasta a inclus o clauză de non-denigrare și un contract de consultanță de un an pentru a ajuta Uber „să răstoarne comportamentul rău”, a declarat Jacobs în cadrul mărturiei sale în instanței federale.

Scrisoarea susține, printre altele, că Uber plănuia să utilizeze anumite dispozitive hardware și software pentru a ascunde crearea și distrugerea înregistrărilor corporative, astfel încât acestea „să nu facă obiectul unei descoperiri legale”.

Astfel de înregistrări ar însemna, conform scrisorii, „implicarea de dispute în curs de descoperire, cum ar fi cele din litigiul lui Uber cu Waymo”.

De asemenea, scrisoarea subliniază o serie de tehnici intruzive pe care Uber le-a folosit pentru a extrage informații de la politicieni, autorități de reglementare, concurenți, organizații de taxi și activiști.

Echipa operativă a lui Uber s-ar fi infiltrat în spațiile de evenimente private din hotelurile și spațiile de conferință pe care un grup de directori concurenți le-ar fi utilizat în timpul șederii lor.

Jacobs a susținut că Uber a înregistrat și a observat conversații private dintre directori, inclusiv reacțiile lor în timp real la știrea că Uber va primi 3.4 miliarde de dolari de la guvernul saudit.

Actualizările live, fotografiile și videoclipurile au fost apoi transmise în „celula de criză” din sediul Uber, unde puteau fi observate de fostul CEO al companiei, Travis Kalanick, alături de alți membri ai echipei executive Uber.

Scrisoarea mai evidențiază faptul operativul Uber s-a dat drept șoferi de taxi pentru a se infiltra în grupurile private de Facebook și Whatsapp al rivalilor.

În timpul mărturiei sale, Jacobs a repudiat unele dintre acuzațiile făcute în scrisoarea sa, spunând că el a examinat-o doar 20 de minute înainte ca avocatul său să o trimită instanței.

Acesta reneagă afirmația că „Uber a folosit o echipa de analiză a pieței pentru a fura secretele comerciale cel puțin de la Waymo în Statele Unite”. Jacobs a spus că echipa a lucrat în primul rând în străinătate, însă în SUA a analizat „grupurile de protest și amenințare care vizau Uber”.

Vă readucem aminte că Google a dat în judecata Uber în luna februarie, pretinzând că achiziția start-up-ului Otto, înființat de un fostul angajat al lui Waymo, Anthony Levandowski, a fost de fapt o schemă de achiziție a secretelor furate de la Waymo.

Din aceeași categorie...

Back to top button