BusȘtiri

ADAC a testat cele mai mari terminale de autocare din Germania

ADAC a testat cele mai mari terminale de autocare și comparativ cu testul anterior, doar un terminal a ajuns la calificativul “foarte bun”, în timp ce două terminale au primit calificativul “suficient”.

După o perioadă de pauză, cauzată de pandemia de COVID-19, autocarele care circulă pe trasee lungi în Germania au putut să-și reia cursele. Iar ADAC, cel mai mare club automobilistic din Germania și Europa, cu peste 20 millioane de membri, a testat cele mai mari terminale de autocare pentru a vedea cât de orientate sunt spre călători din punctul de vedere al serviciilor.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Terminalele din care pleacă autocarele pe distanțe lungi în Germania au revenit la viață, motiv pentru care ADAC a publicat testul pe care l-a efectuat în luna ianuarie, înaintea crizei declanșată de pandemia de COVID-19. În Germania, compania Flixbus deține 90% din această piață de transport călători pe distanțe lungi în Germania.

Înainte de pandemie, piața era de 23 de milioane de pasageri pe an în Germania. A fost o creștere masivă în ultimii ani din acest punct de vedere, iar foarte multe terminale nu au reușit să țină pasul, iar asta s-a reflectat în testul ADAC realizat în 2017. Ce s-a schimbat de atunci? Pentru a vedea, Automobil Clubul German a făcut un nou test al celor mai mari terminale din care pleacă și sosesc autocarele în Germania.

Rezultatul: Terminalul de la aeroportul din Stuttgart s-a clasat și la testul din acest an, la fel ca la testul din 2017, pe primul loc și a reușit chiar să-și îmbunătățească calificativul de la “bun” la “foarte bun”.

Cinci terminale au primit calificativul “bun”: Hanovra, Hamburg, Köln/Bonn Airport, München și Leipzig. Trei au primit calificativul “satisfăcător”: Mannheim, Berlin-Südkreuz și Rostock. Pentru terminalele din Dortmund și Nürnberg, ADAC a dat calificativul “suficient”.

VEZI ȘI: Primul autobuz electric MAN a fost produs în urmă cu 50 de ani

Comparativ cu 2017, rezultatele nu sunt cu mult diferite, ceea ce arată că nu s-au îmbunătățit lucrurile foarte tare față de acum 3 ani.

Primul loc: terminalul din Stuttgart
Câștigătorul acestui test a fost terminalul Stuttgart SAB, amplasat foarte aproape de aeroport.

Toate zonele sunt foarte luminoase, există instalații sanitare moderne, spații speciale pentru persoanele cu handicap și o zonă pentru schimbarea bebelușilor. Toate standardele sunt îndeplinite în ceea ce privește accesibilitatea.

Panourile digitale din sala de așteptare arată plecările curente și orarul zilei. Pasagerii au la dispoziție prize și porturi USB pentru device-urile digitale. Casa de bilete oferă și serviciile unei agenții de turism, dar și alte servicii utile pasagerilor precum cântărirea bagajelor. Totul este supravgheat cu o instalație modernă de camere video, iar personal sepcializat asigură securitatea în zonă.

ADAC a testat cele mai mari terminale de autocare din Germania

Singurul inconvenient este poate faptul că se află în afara orașului, lângă aeroport. Dar există conexiuni foarte bune cu mijloacele de transport în comun. Nu există  nici puncte de unde se poate cumpăra ceva de mâncare, automate pentru scos bani sau posibilitatea de a închiria o mașină. Poate și pentru că toate aceste lucruri sunt disponibile în aeroportul din imediata apropiere.

Ultimul loc: terminalul din Nürnberg
Terminalul ZOB Nürnberg a ieșit cel mai prost în acest test comparativ pentru că, printre altele, pasagerii nu beneficiază de o sală de așteptare și nu există protecții pentru ei atunci când plouă sau ninge. La peroane există foarte puține locuri de stat, iar facilitățile sanitare erau murdare și dificil de utilizat.

Nu există afișaj digital în zona de afișare și nici o zonă de informare de unde pasagerii pot afla noutăți despre cursele lor. De asemnea, nu există camere video care să asigure siguranța pasagerilor. În plus, accesul acestora de la o stație nu este marcat corespunzător, nu există zebre pentru pietenoi și tot transferul pasagerilor se face haotic.

Chiar dacă au fost și lucruri pozitive în test precum locuri unde poți să mănânci, acces la o rețea de internet și locuri speciale pentru pasagerii care veneau cu taxiul sau erau aduși de cineva cu mașina. Totuși, toate lucrurile bune nu au putut schimba calificativul “nesatisfăcător” acordat.

Rezultatele pe scurt a testului ADAC

  • Stuttgart SAB – foarte bine
  • ZOB Hannover – bine
  • ZOB Hamburg – bine
  • Köln/Bonn Flughafen – bine
  • ZOB München – bine
  • ZOB Leipzig – bine
  • ZOB Mannheim – satisfăcător
  • Berlin Südkreuz – satisfăcător
  • ZOB Rostock – satisfăcător
  • ZOB Dortmund – suficient
  • ZOB Nürnberg – suficient

Panouri informative lipsă și mult prea puține locuri pe scaune
Terminalul din Nürnberg nu a fost singurul unde experții ADAC au constatat aceste probleme. Aceștia au descoperit o serie de terminale fără săli de așteptare pentru pasageri, cu mult prea puține locuri pe scaune, dar și fără protecții împotriva intemperiilor meteo la peron.

De asemenea, au fost multe terminale în care experții ADAC au găsit mizerie: tomberoane pline,  mizerie în apropierea peroanelor și toalete în care lipseau cele mai elementare norme de igienă.

Sisteme de informare digitale cu tabele de afișaj în mai multe puncte ale terminalului și alerte vocale ale curselor care urmează să plece sau să sosească, de preferință în mai multe limbi de circulație internațională, sunt dotări standard atunci când vorbim de curse turistice pe distanțe lungi. La multe din terminalele testate acestea lipseau complet sau erau disponibile doar o parte.

ADAC a testat cele mai mari terminale de autocare din Germania

Doar trei site-uri, ale celor 11 terminale, erau actualizate și ofereau informații în timp real despre curse. Semnalizarea în interiorul terminalelor lipsea și de asemenea, lipseau și semne de direcționare spre terminal din apropierea acestuia pentru a ajuta pasagerii să ajungă mai ușor în zonă.

Multe dintre terminale nu avea spații pentru biciclete și nici posibilitatea ca pasagerii să-și depoziteze bagajele în cazul în care trebuiau să stea mai multe ore în zonă.

Lipsesc elementele care să vină în sprijinul persoanelor în fotolii rulante sau nevăzătoare
Inspectorii ADAC au analizat la testul din acest an dotările terminalelor care vin în sprijinul persoanelor cu handicap. Conform legislației, din 2020 toate terminalele trebuiee să asigure accesul persoanelor în fotolii rulante și a nevăzătorilor și pentru acestea trebuie montate rampe speciale, lifturi, uși automate, instalații de avertizare sonoră sau rampe de urcare pe trotuar.

De aceste facilități beneficiază și pasagerii care sunt cu copii în cărucior sau au bagaje voluminoase pe roți.

La acest capitol aproape toate terminalele au primit calificativul “nesatisfăcător”. Chiar dacă autocarele trebuie să ofere minimum două locuri pentru persoane în fotolii rulante, de cele mai multe ori peroanele sunt prea înguste, lifturile neîncăpătoare și nu există uși automate către toate zonele terminalului. De asemenea nu există sisteme de ghidare tactile pentru nevăzători și nici sisteme de avertizare sonoră.

Poziționare bună și siguranță sporită
Printre lucrurile pozitive se numără și faptul că majoritatea acest terminale sunt ușor accesibile din toate colțurile orașului, fie cu mijloace de transport în comun, mașină sau bicicletă.

Există în apropiere suficiente parcări pentru persoanele cu handicap, există mai mult personal de pază, iar măsurile de securitate precum supraveghere video, sistem de iluminat pe timp de noapte și telefoane publice pentru apeluri de urgență erau prezente pe aproape toate terminalele.

ADAC recomandă operatorilor acestor terminale câteva lucruri pe care le pot îmbunătăți
Locuri de parcare de tip “Kiss & Ride” (de exemplu la terminalele Köln/Bonn Airport), unde pasagerii pot coborâ din mașină rapid și să ajungă direct la peron.

Îmbunătățirea serviciilor de curățenia atât pe peron, cât și în sala de așteptare, dar mai ales a toaletelor (de exemplu terminalele din Nürnberg și München)

Confortul și informarea pasagerilor sunt de asemenea lucruri care trebuie îmbunătățite. Crearea de mai multe locuri pe scaune pentru pasageri, peroane acoperite, (de exemplu terminalele din Leipzig, Nürnberg). Amplasarea de sisteme de informare digitală, în special în zonele de așteptare (de exemplu Berlin-Südkreuz) și informări vocale în limba engleză și germană.

La capitolul dotări pentru persoane cu handicap este recomandată instalarea unor sisteme de ghidaj tactil pentru nevăzători, dar și a rampelor pentru persoanele în fotolii rulante în toate zonele de acces ale terminalului (de exeemplul terminalele Köln/Bonn Airport).

Așa au testat specialiștii ADAC
Inspectorii au testat 11 terminale care au cel mai mare trafic de pasageri din Germania (informații furnizate de liderul de piață Flixbus). Terminalele pe care se efectuau lucrări de reabilitare sau cele care urmau să intre în renovare nu au fost testate, așa cum e cazul terminalelor din. Frankfurt am Main și Berlin IOB. Inspectorii au vizitat terminalele în zile de vineri și sâmbătă, zile cu cel mai mare trafic, în luna ianuarie 2020.

Criteriile de notare au fost împărțite în cinci categorii: Dotări (de exemplu: sisteme de protecție împotriva intemperiilor meteo, toalete, case de bilete etc.) care au avut o pondere de 30%.

O pondere de 20% din nota finală au avută accesul, siguranța (de exemplu treceri de pietoni, sistem de supraveghere video, împrejurimi) precum și informațiile pentru pasageri (panouri de afișaj, birouri de informare, anunțuri vocale). O pondere de 10% a avut confortul pasagerilor (de exemplu restaurante, puncte de vânzare a presei etc.)

Dotăriile pentru persoanele cu handicap au fost luate în calcul în toate cele cinci categorii și notate corespunzător. Criteriile de notare au fost aceleași ca la testul efectuat în 2017.

Din aceeași categorie...

Back to top button