“Adina Vălean trebuie să ia în serios lucrătorii din transport”, spune ETF

“Adina Vălean trebuie să ia în serios lucrătorii din transport”, spune ETF
Federația Europenă a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) a făcut câteva comentarii la adresa Adinei Vălean, proaspăt aleasă în funcția de comisar european pentru transporturi pentru perioada 2019 -2024.

ETF spune că soarta a milioane de lucrători din transport din Europa a depins în ultimele câteva luni de numirea unui nou comisar european pentru transporturi, care, într-un final s-a întâmplat.

“Adina Vălean trebuie să ia în serios lucrătorii din transport”, spune ETF

Pentru perioada perioada 2019 – 2024, Ursula von der Leyen și Comisia European au numit-o pe Adina Vălean ca succesor al Violetei Bulc în funcția de comisar european pentru transporturi.

Livia Spera, secretar general al ETF, a făcut un prim comentariu în numele Federației Europene a Lucrătorilor din Transporturi (ETF), reprezentând peste 5 milioane de lucrători din transport de la mai mult de 200 de sindicate de transport și 41 de țări europene, privind noul comisar european pentru transporturi.

”Salutăm remarca Adinei Vălean privind necesitatea de a eficientiza nevoile lucrătorilor în politicile de transport și de a privi sustenabilitatea în ansamblu și nu în blocuri”, a spus Livia Spera.

În cadrul audierilor din comisiile europene, Adina Vălean a arătat un grad ridicat de conștientizare a problemelor sociale structurale care afectează transporturile. Cu toate acestea, ”atunci când a răspuns întrebărilor europarlamentarilor, planurile pe care le-a prezentat au fost destul de vagi”, spune secretarul general al ETF.

“Adina Vălean trebuie să ia în serios lucrătorii din transport”, spune ETF

Milioane de lucrători din toată Europa solicită o acțiune, astfel că, ”este timpul pentru o schimbare, iar aceasta trebuie să vină acum”, mai spune Livia Spera.

Pe 27 martie, mii de lucrători din transport din toate țările Uniunii Europene s-au mobilizat și au protestat pe străzile Bruxelles-ului, solicitând măsuri concrete de stopare a dumpingului social și de îmbunătățire a condițiilor de muncă în toate modurile de transport, ETF angajându-se să le facă vocea auzită în PE.

VEZI ȘI: Ver.di pregătește o grevă a șoferilor de autobuz din regiunea Hessen

ETF va urmări îndeaproape activitatea Adinei Vălean și angajamentul său față de lucrătorii de transport.

După ce-și va ocupă locul la Comisia Europeană, ETF va solicita o întânire în care să discute despre aplicarea pe deplin a standardelor de muncă ale Uniunii Europene lucrătorilor din transport, respectiv despre asigurarea protecției sociale complete.

Federația își propune să facă schimb de modalități de abordare eficientă a practicilor de dumping social, de a garanta securitatea locurilor de muncă și de a îmbunătăți atractivitatea prin îmbunătățirea condițiilor de muncă și măsuri pentru combaterea nesiguranței și a flexibilității muncii în toate modurile de transport.

“Adina Vălean trebuie să ia în serios lucrătorii din transport”, spune ETF

Frank Moreels, președintele ETF a comentat la adresa noului comisar european pentru transporturi, spunând că „Adina Vălean trebuie să răspundă așteptărilor celor 11 milioane de lucrători din transporturi care doresc o schimbare pozitivă pentru ca Europa să se miște înainte într-o manieră mai corectă. După cum a recunoscut în timpul audierii, lucrătorii din transporturi fac ca Europa să se miște! Fără ei, am fi opriți.”

Cu toate acestea, ”ei plătesc prețul și acest lucru trebuie să se oprească!”, spune Moreels.

În timpul audierii, Adina Vălean a declarat că lipsa de lucrători în unele moduri de transport, precum cel rutier, se datorează condițiilor precare de muncă.

”Deci știm unde este problema, acum să acționăm. Federația a prezentat 8 propuneri concrete și constructive, dar trebuie să existe o voință politică puternică pentru a le face realitate”, a mai Frank Moreels.

ETF consideră că UE ar trebui să se concentreze pe creșterea condițiilor de muncă din transport, prin combaterea nesiguranței și a falsei munci independente.

”Știm cu toții că liberalizările și privatizările au contribuit la reducerea ratelor de transport: trebuie să acționăm pentru a scăpa de modelul low-cost atât în ​​transportul de pasageri, cât și în cel de marfă, dacă dorim să facem sectorul mai durabil din punct de vedere social și ecologic. Doamna Vălean are în mână soarta lucrătorilor din transport și trebuie să utilizeze cât mai bine mandatul său, făcând transportul european echitabil pentru lucrători!”, a mai completat Frank Moreels.

Nu în ultimul rând, ETF va urmări modul în care noul numit comisar european pentru transport intenționează să atingă sustenabilitatea socială și de mediu în transporturi, bazându-se pe experiența sa în calitate de fost președinte al Comitetului pentru Mediu al PE.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.