Creștere de 15% a pieței utilajelor pentru construcții în 2015

Creștere de 15% a pieței utilajelor pentru construcții în 2015

Schimbarea criteriilor de eligibilitate şi prelungirea termenelor pentru implementarea proiectelor pe fonduri europene au influenţat pozitiv piaţa utilajelor pentru construcţii din România.

În 2015, piața utilajelor a înregistrat o creştere de aprioximativ 15% faţă de anul 2014, vânzările membrilor ADUC reprezentând aproape 70% din totalul pieţei. Din cele 1520 de utilaje vândute în 2015, ce au o valoarea totală de piață estimată de peste 100 milioane euro, aproximativ 600 de utilaje sunt buldoexcavatoare, 6% utilaje pentru minerit și pavat și 18% construcții generale. În ceea ce privește repartiția pe piață, 42% au însemnat achiziții directe iar 58% achiziții prin licitații publice.

Conform datelor membrilor asociației, cele mai solicitate categorii de utilaje pentru construcţii au fost reprezentate de utilajele din gama mică (buldoexcavatoare, mini încărcătoare, miniexcavatoare) şi de utilajele specifice construcţiei şi întreţinerii drumurilor. Ponderea utilajelor de peste 10 tone, care reprezintă mai puţin de 15% din piaţa, este în bună măsură rezultatul lipsei sau întârzierii demarării programelor de mare anvergură.

Creștere de 15% a pieței utilajelor pentru construcții în 2015

Și piața utilajelor pentru construcții second-hand a cunoscut o ușoară creștere, fiind vândute aproximativ 300 unități, valoare totală de piață în 2015 fiind mai mare 20 milioane euro.

Referitor la perspectiva evoluţiei pieţei în 2016, oficialii ADUC consideră ca prematură o astfel de estimare. Cel mai probabil, asociația va putea oferi informaţii concludente abia la începutul trimestrului II.

În primăvara acestui an, la Munchen, va avea loc cel mai mare eveniment expozițional din segmentul utilajelor pentru construcții și conexe, Bauma, ce pot avea impact asupra pieței utilajelor pentru construcții.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Follow #infotrucker