In FocusTop News

Ajutor de stat pentru achiziția de camioane electrice în România

Consultare publică privind o schemă de ajutor de stat pentru achiziția de camioane electrice și alte utilaje sau echipamente cu zero emisii în România.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a inițiat consultarea publică pentru o schemă de ajutor de stat destinată achiziției de camioane electrice, inclusiv echipamente și utilaje pentru transportul naval și aerian.

Această inițiativă este finanțată prin Fondul pentru Modernizare și urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin eliminarea motoarelor cu combustie internă și implementarea de soluții de propulsie electrică.

Schema este aliniată strategiei Uniunii Europene „Fit to 55”, care promovează reducerea utilizării combustibililor fosili în transporturi, respectând angajamentele asumate prin Acordul de la Paris și obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU. De asemenea, contribuie la îndeplinirea țintelor stabilite în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC).

Schemă de ajutor de stat pentru camioane electrice în România

Această schemă de ajutor de stat, bazată pe procedura de ofertare concurențială, are ca obiectiv susținerea investițiilor în tehnologii curate, sprijinind tranziția către transporturi sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.

Ce proiecte sunt eligibile?

Potrivit MTI, schema se adresează operatorilor de transport rutier, feroviar, maritim și pe căi navigabile interioare din România, iar proiectele eligibile sunt cele prevăzute în una din cele două submăsuri.

Proiectele vor fi selectate competitiv, pe baza criteriilor „costul pe tonă de CO2 redusă” (pondere de 90%) și „utilizarea energiei regenerabile pentru încărcarea utilajelor” (pondere de 10%). Punctajele obținute vor stabili ordinea finanțării.

VEZI ȘI: Camioane electrice disponibile pe piața din România (2023)

Ajutorul de stat poate acoperi până la 100% din costurile eligibile, cu o limită de 12 milioane de euro per beneficiar, în timp ce cheltuielile neeligibile vor fi suportate de beneficiari. Valabilitatea schemei este până la 30 iunie 2029.

Ce vehicule de transport marfă sunt eligibile?

Potrivit schemei, submăsura 1, sunt eligibile pentru achiziție vehiculele grele de marfă din categoria N2 sau N3, cu o greutate brută proiectată (fără încărcătură) mai mare de 3,5 tone, alimentate de o baterie electrică care poate fi încărcată și reîncărcată numai prin conectarea la o sursă externă de energie electrică.

Bugetul și numărul estimat de beneficiari

Bugetul total alocat schemei este echivalentul în lei al sumei de 300 de milioane de euro, conform cursului InforEuro din luna anterioară deschiderii procedurii de ofertare concurențială. Acest buget constă în sume nerambursabile din Fondul pentru Modernizare și va fi distribuit în cadrul mai multor proceduri de ofertare concurențiale succesive, până la epuizarea fondurilor.

Bugetul mediu anual al schemei este limitat la 120 de milioane de euro. Pentru fiecare procedură de ofertare concurențială, se va stabili un buget specific, alocat exclusiv respectivei etape.

Operatorii interesați sunt invitați să consulte detaliile schemei și să trimită observații sau propuneri până la data de 16 decembrie 2024ora 12:00, la adresa de e-mail: contact.fm@fonduri.mt.ro.

Schema de ajutor de stat publicată spre consultare publică poate fi consultată aici.

Din aceeași categorie...

Back to top button