Amendă de 880.5 mil. euro pentru Scania în scandalul prețurilor

Cu această sumă a fost amendată compania Scania de către CE ca urmare a formării unui cartel al prețurilor alături de alți 5 producători de camioane.
După #Dieselgate, cel mai mare scandal de fraudare a noxelor din istoria industriei auto, grupul Volkswagen mai primește o lovitură, după ce Scania a primit o amendă de 880.5 milioane de euro în scandalul prețurilor, la un an după ce ceilalți membri ai cartelului au primit o amendă record în Uniunea Europeană.
Comisia Europeană a spus că timp de 14 ani, Scania, alături de ceilalți producători de camioane deja amendați, au format un cartel al prețurilor și au trecut costurile de dezvoltare a noilor tehnologii privind standardele de emisii către clienți.
Mai mult, pe lângă investigațiile și procese legate de manipularea emisiilor, pentru care a plătit deja peste 22 miliarde de euro (penalizări și daune), grupul Volkswagen poate fi tras la răspundere și în scandalul privind presupusa înțelegere cu Daimler și BMW AG cu privire la standardele tehnologice.
Astfel, într-o perioadă în care VW încearcă trecerea către vehicule electrice, noi probleme de ordin financiar sunt nedorite.
Scania, care neagă orice abatere, a adunat în 2016 aproximativ 400 milioane de euro pentru a acoperi o eventuală penalizare după ce producători de camioane vizați în anchetă au fost amendați cu aproape 3 miliarde de euro.
De altfel, producătorul suedez contestă cu tărie toate constatările și afirmațiile făcute de Comisia Europeană, anunțând prin intermediul unui comunicat de presă că va face apel la decizia UE.
De asemenea, Scania subliniază că a cooperat pe deplin cu Comisia Europeană, furnizându-i acesteia informațiile și explicațiile solicitate pe parcursul întregii perioade de anchetă.
Amenda de 880.5 milioane de euro este puțin peste așteptări, iar cererile unor potențiale despăgubiri din partea companiilor de transport sună amenințător în ceea ce privește impactul financiar potențial.
A doua cea mai mare amendă
Ceilalți producători de camioane au colaborat cu UE, astfel că au obținut o reducere a amenzii. După Daimler, care a primit o amendă de 1.01 miliarde de euro, Scania a primit cea de-a doua cea mai mare amendă dată de CE în acest caz.
Conform comisarului european pentru concurență, Margrethe Vestager, această înțelegere pe prețuri a afectat un număr foarte mare de transportatori rutieri din Europa, din moment ce nouă din zece camioane produse în Europa de Scania și ceilalți producători acuzați sunt din segmentul mediu și greu
Cei 6 producătorii europeni au stabilit prețurile camioanelor între 1997 și 2011 și s-au înțeles cu privire la introduce noii tehnologii de reducere a emisiilor, respectiv modul în care vor transfera costurile acesteia către clienți, afirmă UE.
VEZI ȘI: Autoturismele diesel sunt mai poluante decât camioanele sau autobuzele
Conform anchetei, managerii de rang înalt s-au întâlnit inițial în cadrul expozițiilor de profil sau a altor evenimente, coordonându-și comportamentul, începând cu întâlnirea de la Bruxelles din ianuarie 1997. Din 2004, producătorii germani au schimbat informații electronic.
Rezoluția din 2016 a inclus o reducere de 10% a amenzii, cu condiția ca producătorii să nu conteste UE în instanță, precum și alte reduceri pentru cooperarea cu autoritățile de reglementare.
În prezent, producătorii de camioane se confruntă cu cereri potențiale formulate în instanță din partea clienților care solicită compensații în valoare de aproximativ 84 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Intelligence.