Amendă de peste 70.000 de euro pentru manipularea tahografului în Danemarca

Amendă de peste 70.000 de euro pentru manipularea tahografului în Danemarca
Șoferul unui camion înmatriculat în Slovenia și compania acestuia au primit o amendă totală de peste 70.000 de euro pentru manipularea tahografului în Danemarca.

Pe 7 decembrie 2018, poliția daneză a oprit pentru un control de rutină lângă orașul Karlslunde un transportor auto înmatriculat în Slovenia, scrie PROFFS.

Amendă de peste 70.000 de euro pentru manipularea tahografului în Danemarca

Comportamentul șoferului le-a dat de bănuit ofițerilor de poliție danezi, motiv pentru care aceștia au început controlul amănunțit al camionului.

Astfel, au descoperit foarte repede că tahograful camionului înmatriculat în Slovenia era manipulat, având înregistrat un timp de conducere mai mic decât distanța dintre ultima ieșire de pe autostradă și zona unde acesta a fost oprit.

Deoarece șofer a încercat să ascundă sofisticatul sistem de manipulare a tahografului, aceștia au chemat la fața locului o unitate canină care să efectueze cercetări suplimentare asupra camionului.

Așa a fost descoperit întregul sistem electronic de manipulare a tahografului, inclusiv „telecomanda”, care au fost imediat confiscate.

VEZI ȘI: Jumbo livrează în sudul Olandei cu primul camion DAF CF Electric

Conform oficialilor poliției din Tungvognscenter Öst, echipament electronic de manipulare a tahografului digital va fi utilizat de către poliție pentru scopuri de formare internă.

„Aceste noi modalități de manipulare arată că trebuie să ne dezvoltăm abilitățile, astfel încât să-i putem depista pe cei care încalcă legea, folosind practici din ce în ce mai sofisticate”, spune comisarul Henrik Fobian al Tungvognscenter Öst.

Pentru manipularea tahografului, poliția daneză a aplicat o amendă totală record de 535.000 de coroane daneze, echivalentul a 71.676 de euro. În plus, șoferul de camion a pierdut dreptul de a mai conduce un camion pe drumurile din Danemarca.

De asemenea, camionul a fost sechestrat de autoritățile daneze până la plata integrală a amenzii.

Acesta nu este primul caz descoperit de poliția daneză, care a pornit o adevărată „Cruciadă” pentru depistarea și eliminarea de pe șosele a celor care fraudează timpii legali de muncă și odihnă.

În luna mai 2018, o companie românească de transport rutier a fost prinsă cu două camioane cu tahograf manipulat, conduse de același șofer, la interval de doar câteva zile. Acesta a primit o amendă totală de 549.000 de coroane daneze, aproximativ 60.000 de euro.

Follow #infotrucker