Economic

#Pricegate: Amendă record primită de producătorii de camioane europeni

Cinci producători de camioane europeni au primit o amendă record din partea Comisiei Europene în cuantum de de 2.93 miliarde euro.

Comisia Europeană a aplicat o amendă record, cea mai mare din istorie, după ce a constat că cinci producători de camioane europeni, MAN, Volvo Group (Volvo Trucks și Renault Trucks), Daimler, Iveco și PACCAR proprietarul DAF Trucks, plus Scania, s-au înțeles asupra prețurilor de vânzare, încălcând astfel regulile antitrust ale Uniunii Europene.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Producători de camioane vizați s-au înțeles timp de 14 ani asupra prețurilor de vânzare ale camioanelor din gama medie și grea precum și a transmiterii către client a costurilor privind implementarea noile tehnologii de respectare a normelor de emisii.

Așa cum anticipam în informațiile anterioare legate de acest subiect, Comisia Europeană a decis ca producătorul bavarez MAN să fie scutit de plata amenzii deoarece a dezvăluit existența acestui cartel și a cooperat cu Comisia. Urât gest s-ar repezi mulți să spună, dar al naibi de sănătos în condițiile date.

Foarte important, toate companiile au recunoscut implicarea lor în cadrul cartelului și au fost de acord să se soluționeze cauza.

VEZI ȘI: Șase producători de camioane vizați de o amendă uriașă

Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat că s-a luat această măsură severă pentru a da un exemplu pe viitor pentru toți cei care încalcă regulile antitrust ale Uniunii Europene. De asemenea, acesta este un mesaj clar dat agenților economici că în UE carteluri nu sunt acceptate.

[perfectpullquote align=”full” cite=”Margrethe Vestager, comisar european pentru concurență” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Nu este acceptabil ca MAN, Volvo Trucks, Renault Trucks, Daimler, Iveco și DAF Trucks, care reprezintă împreună aproximativ 9 din 10 camioane medii și grele produse în Europa, să facă parte dintr-o înțelegere asupra prețurilor în loc de a concura unul cu celălalt. Timp de 14 ani, aceștia au fost complici cu privire la stabilirea prețurilor și la trecerea costurile pentru îndeplinirea standardelor de mediu către clienți.[/perfectpullquote]

În prezent, există un total de peste 30 de milioane de camioane pe drumurile europene, care reprezintă aproximativ trei sferturi din transportul interior de mărfuri din Europa și joacă un rol vital pentru economia europeană.

Transportul rutier de mărfuri este o parte esențială a sectorului de transport european iar competitivitatea sa este condiționată de prețurile vehiculelor utilizate de către transportatori.

Decizia de astăzi se referă în mod specific la piață camioanelor medii (cu o greutate cuprinsă între 6 și 16 tone) și a camioane grele (cu o greutate de peste 16 tone). Investigația Comisiei a arătat că MAN, Volvo Trucks, Renault Trucks, Daimler, Iveco și DAF Trucks, plus Scania, s-au angajat într-o înțelegere cu privire la:

Coordonare prețurilor la nivel brut pentru camioanele medii și grele în Aria Economică Europeană (EEA). Lista prețurilor brute se referă la prețul de fabrică al camioanelor, așa cum este stabilit de către fiecare producător. În general, acestă listă de prețuri brute reprezintă baza de stabilire a prețurilor în industria camioanelor. Prețul final plătit de către cumpărători este apoi bazat pe ajustări ulterioare, efectuate la nivel național și local, la aceste prețuri din lista brută.

Calendarul pentru introducerea tehnologiilor pentru emisii pentru camioane medii și grele, pentru a fi conforme standardelor europene de emisii mai stricte (de la Euro III până la Euro VI, în prezent).

Trecerea costurilor de introducere a tehnologiilor pentru emisii către clienți pentru conformitate cu creșterea strictă a standardelor de emisii europene. (de la Euro III până la Euro VI, aplicabil în prezent).

Amenda record aplicată producătorilor în cauză acoperă întreaga Arie Economică Europeană pe o perioadă de 14 ani, din 1997 până în 2011, atunci când Comisia Europeană a început să efectueze inspecții inopinate la producători de camioane europeni.

VEZI ȘI: Volvo Group și-a crescut rezerva pentru amenda UE

Între 1997 și 2004, au avut loc întâlniri la nivel de senior manager, uneori, în cadrul marilor târguri de vehicule comerciale (exemplu, IAA Hanovra, RAI Amsterdam etc.) sau în cadrul altor evenimente de profil.

Acest lucru a fost completat de conversații telefonice. Începând din 2004, înțelegerea a fost organizată prin intermediul unor filiale germane ale producătorilor de camioane, schimbul de informații fiind făcut, în general, pe cale electronică.

În cei 14 ani, discuțiile dintre reprezentanții companiilor implicate în cartel au acoperit aceleași subiecte the same topics, și anume creșterea prețurilor listei brute, calendarul pentru introducerea noilor tehnologii pentru emisii și trecerea costurilor alinierii la noile standarde de emisii către clienți.

Decizia de astăzi vine ca urmare a unei comunicări a obiecțiilor trimisă de producătorii de camioane în noiembrie 2014.

În cadrul acestei investigații, procedurile au rămas deschise în ceea ce privește Scania. Producătorul suedez nu este acoperit de această comunicare și, prin urmare, ancheta va continua în cazul acesteia în conformitate cu procedura standard de cartel.

Respectarea standardelor privind emisiile
Complicitatea indenditficată de Comisia Europeană vizează noile tehnologii pentru emisii cerute pentru atingerea normelor de mediu de la Euro III până la Euro VI, coordonate în mod special cu calendarul de introducere a acestora și transpunerea costurilor de conformitate privind emisiile către clienți.

Investigația Comisiei Europene nu a evidențiat nicio legătură între această înțelegere și acuzațiile sau practicile privind păcălirea sistemului antipoluare a anumitor vehicule, referindu-se în mod obișnuit la “dispozitive de invalidare” (defeat devices).

Decizia de astăzi a CE subliniază importanța funcționării unei piețe concurențiale pentru a stimula dezvoltarea și răspândirea tehnologiilor cu emisii reduse la costuri optime, acesta fiind unul dintre elementele strategiei europene pentru mobilitate cu emisii reduse.

Amenzile stabilite pentru fiecare producător în parte
Amenzile au fost stabilite conform Ghidului de amenzi al Comisiei Europene din 2016. La stabilirea nivelului amenzilor, Comisia Europeană a luat în considerare vânzările de camioane medii și grele din EEA (Aria Economică Europeană) a producătorilor vizați, gravitatea încălcării regulilor antitrust, cea mai mare cota de piață combinată a acestora și durata înțelegerii.

Conform Legii Clemenței Comisiei Europene din 2006, producătorul german MAN a primit imunitate totală pentru că a denunțat existența unui astfel de cartel, astfel că, a evitat cea mai mare amendă dintre toți producătorii în jurul a 1.2 miliarde de euro.

Celor de la MAN și implicit Volkswagen Group deținătorul mărcii bavareze de camioane, le-a trecut glonțul pe la ureche având în vedere scandalul privins emisiile (#Dieselgate) în care grupul german este implicat.

Cu siguranță o astfel de amendă atârna o piatră de gâtul Volkswagen. Totuși, Volkswagen nu a scăpat definitiv de emoții dat fiind faptul că Scania, al doua marcă de camion deținută, este încă investigată de Comisia Europeană deoarece a refuzat să coopereze cu aceasta.

Va fi umbrită lansarea noii generații de camion Scania de o amendă ce poate intra in istorie? Îi poate periclita câștigarea titlului de “International Truck of the Year 2017”?

Nu avem decât să așteptăm decizia CE pentru a putea vedea.

De altfel, pentru cooperarea în cadrul investigației, Volvo Truck, Renault Trucks, Daimler și Iveco (CNH Industrial) au beneficiat de reduceri ale amenzilor în baza aceleiași legi a clemenței din 2006 a Comisiei.

Reducerea reflectă perioada cooperării și probele furnizate de fiecare în parte în a ajuta Comisia Europeană de a demonstra existența cartelului.

În conformitate cu Comunicarea de Soluționare din 2008, CE a aplicat o reducere de 10% la amenzile impuse inițial grație recunoașterii participării la înțelegere.

Astfel, cea mai mare amendă de aproximativ 1 miliard de euro (1.008.766.000 euro) a fost primită de către Daimler, aceștia fiind urmați de DAF cu aproximativ 750 milioane de euro (752.679.000 euro), Volvo Trucks/Renault Trucks cu aproximativ 670 milioane de euro (670.448.000 euro) și Iveco cu aproape 494 milioane de euro (494.606.000 euro).

Clienții pot cere daune-interese
Cel mai grav pentru cei cinci producătorii de camioane nu este amenda primită din partea Comisiei Europene ci faptul că aceștia pot plăti despăgubiri uriașe clienților.

Orice persoană sau companie afectată de comportamentul anti-concurențial descris în acest caz pot acționa în judecată pe cont propriu producătorii și poate solicita daune-interese.

Jurisprudența Regulamentului Curții și a Consiliului 1/2003, confirmă faptul că, în cazurile aflate în fața instanțelor naționale, o decizie a Comisiei constituie o dovadă fără echivoc ca acest comportament a avut loc și a fost ilegal. Deși Comisia a amendat companiile în cauză, clienții pot cere daune fără a fi redusă din amenda primită.

Și, totuși, rămâne o întrebare. Cât au putut câștiga în 14 ani producătorii de camioane vizați de și-au permis luxul să accepte aceste amenzi uriașe?

Oare trebuiesc retrase titlurile “International Truck of the Year” câștigate de aceștia în toată această perioadă?

Din aceeași categorie...

Back to top button