Amenzi de până la 320 de euro în cazul culoarului unic de salvare în Germania

Amenzi de până la 320 de euro pentru folosirea abuzivă a culoarului unic de salvare în Germania
Amenzi de până la 320 de euro și suspendarea permisului de conducere o lună de zile pentru neformarea, blocarea sau folosirea abuzivă a culoarului unic de salvare în Germania.

Noul Cod Rutier (StVO) din Germania prevede pedepse și amenzi mai mari pentru neformarea, blocarea sau folosirea abuzivă a culoarului unic de salvare. Însă, nu acest lucru ar trebui să te convingă să formezi acest culoar în caz de nevoie, ci faptul că așa poți salva vieți.

Amenzi de până la 320 de euro în cazul culoarului unic de salvare în Germania

Dacă forțele de intervenție nu ajung la timp la locul unui accident se pot pierde vieți care altfel puteau fi salvate. Și tocmai de aceea forțele de ordine și autoritățile vor să maximizeze șansele de salvare ale fiecăruia dintre cei implicați în accidente rutiere.

De ani buni, în Germania este obligatoriu pentru șoferi să formeze un culoar unic de salvare atunci când este nevoie, Totuși, în practică sunt destul de frecvent probleme și forțele de intervenție sunt intârziate să ofere primul ajutor.

Începând din 2016, acest lucru este prevăzut și în codul rutier (StVO). Astfel, pe drumurile care au minimum două benzi, coloanele de mașini trebuie să se așeze în așa fel încât să formeze un culoar unic de salvare pentru ca forțele de poliție, salvare sau pompieri să poată interveni rapid și în siguranță.

Astfel, mașinile de pe prima bandă trebuie să tragă spre dreapta, iar cele de pe banda a doua să tragă spre stânga. Totul pentru ca pe mijloc să se creeze un culoar unic de intervenție.

VEZI ȘI: DEKRA și Euro NCAP vor colabora pentru a face camioanele mai sigure

Începând din 28 aprilie 2020, o dată cu intrarea în vigoare a noilor modificări ale codului rutier din Germania s-au înăsprit pedepsele pentru încălcarea prevederilor legate de culoarul unic de salvare.

Principala modificare este legată și de faptul că acum se pedepește și folosirea abuzivă a acestui culoar, nu doar faptul că nu s-a format accest culoar. De asemenea, șoferii pot rămâne și fără carnet.

Iată care sunt toate prevederile de care trebuie să ții cont dacă te aflii într-o astfel de situație și pedepsele pentru nerespectarea lor:

  • Neformarea culoarului unic de salvare: amendă 200 de euro, plus restricția de a mai conduce pe timp de o lună și 2 puncte pe carnet;
  • Neformarea culoarului unic de salvare cu incomodarea vehiculelor de intervenție: amendă 240 de euro,plus restricția de a mai conduce pe timp de o lună și 2 puncte pe carnet;
  • Neformarea culoarului unic de salvare cu punerea în pericol a vehiculelor de intervenție: amendă 280 de euro,plus restricția de a mai conduce pe timp de o lună și 2 puncte pe carnet;
  • Neformarea culoarului unic de salvare care duce la daune materiale: amendă 320 de euro,plus restricția de a mai conduce pe timp de o lună și 2 puncte pe carnet, plus suportarea costurilor pentru bunurile distruse;
  • Folosirea abuzivă a culoarului unic de salvare: amendă 240 de euro,plus restricția de a mai conduce pe timp de o lună și 2 puncte pe carnet;
  • Folosirea nepermisă a culoarului unic de salvare: amendă 280 de euro,plus restricția de a mai conduce pe timp de o lună și 2 puncte pe carnet;
  • Folosirea nepermisă a culoarului unic de salvare cu punerea în pericol a vehiculelor de intervenție: amendă 300 de euro,plus restricția de a mai conduce pe timp de o lună și 2 puncte pe carnet;
  • Folosirea nepermisă a culoarului unic de salvare care duce la daune materiale: amendă 320 de euro, plus restricția de a mai conduce pe timp de o lună și 2 puncte pe carnet, plus suportarea costurilor pentru bunurile distruse;

De asemenea, conform legii se pedepsește, în funcție de gravitate, până inclusiv cu închisoarea, blocarea deliberată a culoarului unic de salvare sau împiedicarea persoanelor care vor să acorde primul ajutor.

Pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Digitale (BMVI) salvarea persoanelor în cazul unui accident rutier este prioritate absolută. În acest sens, BMVI va derula și o serie de campanii care să informeze șoferii și să-i facă pe aceștia să conștientizeze cât de important este formarea culoarului unic de urgență.

În afara marcajelor de semnalizare de pe autostrăzi, autoritățile vor face și o serie de activări în parcările de camioane, unde vor împărți pliante șoferilor de camion cu indicații despre modul în care pot ajuta la formarea culoarului unic de salvare și alte informații relevante pentru astfel de situații.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.