In Focus

Amenzi mai mari pentru șoferii care nu eliberează culoarul unic de salvare în Germania

Ministerul Transporturilor și al Infrastructurii digitale din Germania (BMVI) a mărit amenzile pentru șoferii care nu cooperează și nu eliberează culoarul unic de salvare pentru intervenția serviciilor de urgență.

Dacă acordara primului ajutor se face cu întârziere, deoarece serviciile de urgență nu ajung la fața locului, victimele pot muri sau pot rămâne cu sechele pentru tot restul vieții.

Amenzi mai mari pentru șoferii care nu eliberează culoarul unic de salvare în Germania

În Germania, conform legislației, este obligatoriu pentru toți participanții la trafic să formeze un culoar unic de salvare pentru a permite serviciilor de intervenție de urgență să ajungă la locul incidentului pentru a acorda primul ajutor. Chiar și așa, există multe incidente unde sunt probleme cu eliberarea culoarului unic de salvare.

Din 2016, paragraful din legislația rutieră care reglementează asta a devenit mai simplu.

Astfel, pe autostrăzi sau drumuri naționale cu cel puțin două benzi pe sens, pentru a permite accesul mașinilor de intervenție, mașinile de pe prima bandă vor trage cât mai spre dreapta, iar cele de pe banda a doua vor trace spre stânga, cât mai aproape de axul drumului, formând astfel culoarul unic de salvare pe mijloc.

Amenzile până acum, pentru cei care nu respectau aceste prevederi, erau de 20 de euro, fără alte urmări. Ministerul Transporturilor a decis însă că este necesar ca pedepsele pentru cei care nu permit accesul serviciilor de intervenți la locul unui accident să fie mai mari.

BMVI a mărit amenzile pentru șoferii care nu eliberează culoarul special de salvare

Astfel, cei care nu vor opri mașina pentru a se putea forma un culoar de intervenție vor primi o amendă de 200 de euro, plus 2 puncte de penalizare.

VEZI ȘI: ADAC: „Sistemele de asistență la condus salvează vieți”

Pentru cei care obstrucționează prin acțiunea lor o mașină de intervenție amenda este de 240 de euro, plus două puncte de penalizare, iar dacă împiedică activitatea unui pompier sau medic atunci amenda este de 280 de euro, două puncte de penalizare și suspendarea permisului de conducere pentru o lună.

 

Amenda pentru oprirea mașinii fără a forma un culoar unic de salvare care se soldează cu pagube materiale se taxează cu 320 de euro, două puncte de penalizare și suspendarea permisului de conducere pentru o lună.

BMVI a mărit amenzile pentru șoferii care nu eliberează culoarul special de salvare

 

De asemenea au fost mărite și amenzile pentru neacordarea de prioritate a mașinilor de intervenție care circulă cu girofar și semnale acustice. Ignorarea acestora se amendează cu 240 de euro. De asemenea, se soldează cu închisoarea orice manevre de blocare intenționată a mașinilor de intervenție, sau împiedicarea unor persoane care vor să acorde primul ajutor.

Pentru Ministerul Transporturilor și al Infrastructurii digitale (BMVI) salvarea de vieți are prioritate și va derula o serie de campanii de informare pentru ca șoferii să reacționeze rapid și corect atunci când este nevoie să formeze un culoar de acces pentru forțele de intervenție după un accident.

Din aceeași categorie...

Back to top button