Patronate și sindicateȘtiri

Anita cere aplicarea de reguli noi privind salariul șoferilor profesioniști

Ca urmare a raportului CNR, asociația Anita din Italia, solicită introducerea unor reguli noi privind salariul șoferilor profesioniști din Uniunea Europeană.

Bazându-se pe cercetarea realizată de Comite National Routier din Franța, privind diferențele salariale ale șoferilor profesioniști din UE, asociația transportatorilor rutieri din Italia (Anita) aduce în discuție introducerea unor reguli noi la nivel european, conform unui articol publicat de Trasporto Europa.

Anita cere aplicarea de reguli noi privind salariul șoferilor profesioniști

Conform președintelui Anita, Thomas Baumgartner, introducerea legii salariului minim de către mai multe state europene pentru a contracara dumpingului social este rezultatul direct al faptului că legile sociale ale țarilor membre ale UE nu au fost armonizate.

Din acest motiv, se cere întroducerea unor măsuri ce se referă special la cabotajul rutier și transportul rutier internațional.

Dar oare cum s-ar putea armoniza aceste legi atâta timp cât există diferențe econimic-sociale uriașe între statele membre?

Trebuie să înțelegem că țări precum Franța, Germania, Austria, Italia și Belgia au introdus legi suplimentare pentru a-și proteja piața națională a muncii, iar pentru asta nu le poate condamna nimeni.

VEZI ȘI: Transportatorii cer autorizarea EximAsig pentru a putea emite polițe RCA

Însă, deranjul cel mai mare nu este cel al locurilor de muncă, ci a faptul că o parte din companiile locale s-au întreptat către piețele cu forță de muncă ieftină, precum România, Bulgaria, Ungaria sau Polonia și astfel, au diminuat nivelul de contribuții sociale la bugetul de stat. Iar asta chiar doare!

Acest exod masiv al companiilor vestice către țări cu forță de muncă ieftină a generat o criză acută pe piața muncii, în special de șoferi profesioniști și nu în ultimul rând a afectat serios companiile care nu și-au mutat operațiunile în aceste “paradisuri fiscale”.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button