Știri

ANM anunță cod galben și portocaliu de ninsoare și viscol

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două mesaje în care anunță cod galben și portocaliu de ninsoare, vânt puternic și temperaturi scăzute în mai multe zone din țară.

În intervalul 6 ianuarie, orele 02 – 18, ANM anunță cod portocaliu de viscol în mai multe zone din țară. În a doua parte a nopții de joi spre vineri (05/06 ianuarie) și în cursul zilei de vineri (06 ianuarie), în Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70 – 85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada.

ANM anunță cod galben și portocaliu de ninsoare și viscol

De asemenea, în intervalul 6 ianuarie, ora 20 și 7 ianuarie, ora 10, ANM anunță cod galben de intensificări ale vântului, ninsoare viscolită sau spulberată în mai multe zone din țară.

În intervalul menţionat, în Dobrogea, Bărăgan și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge moderat cantitativ, vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50…55 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada.

Unele intensificări ale vântului vor fi şi în sud-vestul Olteniei, spulberând trecător zăpada depusă anterior.

Începând de vineri, 6 ianuarie şi până la începutul săptămânii viitoare, în cea mai mare parte a ţării vremea va fi geroasă atât noaptea, cât şi ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între -25 şi -15 grade.

În funcţie de evoluţia meteorologică, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza informațiile.

Recomandări și sfaturi pentru vreme rea
Având în vedere cele două mesaje de înrăutăţire a vremii transmise astăzi de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabile în intervalele 5 ianuarie 2017, ora 22:00 – 6 ianuarie 2017, ora 20:00, respectiv, 6 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00, recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

VEZI ȘI: Federico Villagra păstrează Iveco pe podium la general

De asemenea, date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, ploi, vânt şi viscol) trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. În acest nedorit caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, conducătorii auto sunt rugați să scoată autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button