Legislatie

Anularea sau expirarea ITP-ului atrage după sine suspendarea înmatriculării vehiculelor

DRPCIV informează că începând cu 20 mai 2018, intră în vigoare prevederile OG 14/2017 privind suspendarea înmatriculării vehiculelor.

Astfel, este important de ştiut faptul că suspendarea înmatriculării vehiculelor va opera în cazul anulării sau expirării valabilităţii ITP-ului (inspecţia tehnică periodică) sau în cazul netranscrierii dreptului de proprietate a vehiculului de către noul proprietar în termen de 90 de zile (conform legii) de la data înscrisă în contractul de vânzare-cumpărare.

Pentru evitarea aplicării sancţiunilor contravenţionale prevăzute de lege (amendă din clasa a IV-a de sancţiuni, reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcilor cu numărul de înmatriculare), DRPCIV recomandă ca șoferii să verifice data la care expiră ITP-ul (vezi verso certificate de înmatriculare) şi să o efectueze în termenul înscris pe certificatul de înmatriculare (data valabilităţii fiind comunicată automat de către RAR şi preluată în aceeaşi manieră în sistemul de evidenţă al DRPCIV).

De asemenea, să vă asiguraţi că, în cazul în care achiziţionaţi un vehicul, îl veţi transcrie în următoarele 90 de zile pe numele noului propritar.

Este recomandabil să verificaţi cu atenţie data întocmirii contractului de vânzare cumpărare sau în situaţia în care îl achiziţionaţi de la o altă persoană decât proprietarul acestuia, data vânzării sale iniţiale.

VEZI ȘI: Italia sancționează efectuarea repausul săptămânal în cabină începând cu 1 mai 2018

IMPORTANT! Pentru a verifica starea înmatriculării vehiculului, DRPCIV pune la dispoziţie pe site-ul său, la secţiunea servicii online – stare înmatriculare o aplicaţie prin intermediul căreia aveţi posibilitatea de a verifica în timp real dacă înmatricularea este suspendată sau validă.

În plus, DRPCIV îi roagă pe cei care folosesc acest sistem să semnaleze orice problemă aparută în legătură cu o eventuală neconcordanţă între datele afişate și situaţia rezultată din documente.

Din aceeași categorie...

Back to top button