ȘtiriTransport 4.0

Aplicație web-based care simulează eficiența aerodinamică a camioanelor

Departamentul de Transport din Marea Britanie finanțează un program bazat pe tehnologie web care simulează eficiența aerodinamică a camioanelor de mare tonaj.

Pentru a ajuta operatorii de transport în a reduce consumul de carburant și emisiile poluante, Departamentul de Transport (DfT) alături de compania britanică TotalSim, specializată în dinamica computerizată a fluidelor, au creat o aplicație ce simulează eficiența aerodinamică a camioanelor.

Aplicație web-based care simulează eficiența aerodinamică a camioanelor

Finanțată parțial prin programul de reducere a emisiilor din transport și logistică al Departamentului de Transport din Marea Britanie, aplicația web-based, în fapt, un configurator aerodinamic pentru transport (ACT), va permite managerilor de flote să selecteze cea mai eficientă configurație a ansamblului (cap tractor și semiremorcă) pe baza nevoilor, astfel încât să obțină un coeficient aerodinamic cât mai bun.

Configuratorul va evalua formele și combinațiile de vehicule pentru a obține o eficiență aerodinamică cât mai bună sub o serie de condiții reale de utilizare.

Ca lider de proiect și specialist în dinamica computerizată a fluidelor, compania TotalSim, va trebui să colaboreze Dynamon, companie de analiză a economiei de carburant.

În altă oridine de idei, compania britanică cunoscută pentru numeroasele sale colaborări din lumea motorsportului și automobilelor sport (Aston Martin, NISMO, Prodrive Mini WRC, Perrinn Ltd., Bentley etc.) are ca sarcină indentificarea celor mai bune forme aerodinamice, iar Dynamon va utiliza datele telematice ale flotei pentru a identifica potențialul de economisire de combustibil.

VEZI ȘI: Schmitz Cargobull a lansat gama V.KO DRY și intră oficial pe piața de 3.5 – 6 tone

Prin intermediul dinamicii computerizate a fluidelor, se poate simula eficiența aerodinamică a oricărui vehicul – care, de exemplu, ajută mașinile de curse să fie mai rapide – în cazul de față, pentru a crește eficiența consumului de combustibil în vederea reducerii emisiilor.

Având în vedere că dinamica computerizată a fluidelor necesită tehnică hardware și software costisitoare, respectiv ingineri cu cunoștințe de specialitate, acest configurator aerodinamic de transport accesibil prin intermediul unui browser de web, nu necesită o pregătire specială.

De altfel, operatorii de transport, indiferent de abilitățile lor tehnice, pot încerca ușor și rapid diferite configurații în scopul de a implementa cele mai eficiente cabine și remorci.

În combinație cu datele telematice colectate, configuratorul aerodinamic de transport va contribui la luarea unor decizii specifice în funcție de rută și condițiile meteo pentru a maximiza profitul companiei și rata de recuperare a investitiei (ROI) pentru fiecare camion.

Pentru acest program, Departamentul de Transport din Marea Britanie a acordat o subvenție de lire sterline dintr-un total de 560.342 al întregului proiect.

Urmărește #infotrucker pe:
FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button