Camioane

Așa arată noul Mercedes-Benz Actros

Divizia de camioane Mercedes-Benz a lansat în cadrul unui eveniment la Bruxelles noul și mult așteptatul Actros Euro VI.

Desprins parcă din blockbuster-ul Transformers, noul Mercedes-Benz Actros și-a propus să rupă inima multor pasionați de camioane, precum și ariciul buzunarelor multor proprietari de flotă.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Noul Actros este o privire spre viitorul apropiat al operațiunilor de transport rutier, încorporând multe caracteristici și modele inovatoare și unice.

La baza noului Actros Euro VI se află un sistem modular conceput special pentru transportul pe distanțe lungi. Camionul vine cu șapte cabine, dintre care cinci au podea plată, interior spațios și inovator, cum ar fi separarea zonei de lucru de cea de locuit.

Motorizare standard Euro VI

Toate cele patru puteri inițiale ale motoarelor sunt conforme Euro V, iar cea de 480 CP este deja compatibilă cu normele Euro VI. Noua familie de motoare cu șase cilindri în linie, denumită OM 471, dezvoltă între 310 kW (421 CP) și 375 kW (510 CP), și un cuplu între 2.100 – 2.500 Nm.

Printre diferențele dintre versiunile Euro V disponibile opțional și varianta standard Euro VI se numără eliminarea filtrului de particule, o rată de recirculare redusă în sistemul EGR și un răcitor EGR mai mic. În gamă există și variante EEV bazate pe versiunea Euro V și disponibile la 310 kW (421 CP), 330 kW (449 CP) sau 375 kW (510 CP).

Patru supape pe cilindru controlează cei doi arbori cu came dispuși în partea superioară – o premieră pentru motoarele de această dimensiune.

Un nou sistem de amplificare a presiunii “X-PULSE” este utilizat în conducta comună, care permite ca presiunea normală de 900 de bari în rampă să fie amplificată până la 2100 de bari în injectoare și poate fi complet ajustată pe harta motorului. Încărcarea este realizată printr-un turbocompresor cu o carcasă asimetrică, care îmbunătățește răspunsul.

Frâna de motor în trei trepte, o frână de decompresie cu încărcare, este proiectată pentru a oferi eficiență maximă folosind o putere de frânare de peste 500 CP.

Pentru motorizarea Euro VI, Mercedes-Benz a dezvoltat o combinație de tehnologie SCR cu injecție de AdBlue, EGR și un filtru de particule pentru noua generație de motoare BlueEfficiency Power din noul Actros, similară cu cele utilizate în SUA la Freightliner.

Echipat cu a trei generație de transmisie Powershift

Toate motoarele sunt asociate la o nouă transmisie complet automatizată Powershift, care se află la a treia generație și despre care Daimler spune că oferă un răspuns și mai rapid și mai precis datorită senzorilor de schimbare a treptelor de viteză foarte sensibili.

Printre noile caracteristici se numără o funcție de șenilat în locul modului de manevră anterior, care permite ca Actros să fie condus în pas de mers cu o treaptă de viteză angrenată, dar fără a fi nevoie să se apese accelerația.

Costuri reduse cu mentenanța

Mercedes-Benz a extins intervalele de service până la 150.000 de kilometri, cifra exactă depinzând de tipul de vehicul și de profilul de utilizare, ceea ce ar putea însemna că, în cazul unor flote de transport pe distanțe lungi, ar putea fi necesară doar o singură întreținere anuală. Filtrul de particule, care în general nu necesită întreținere, trebuie schimbat după 450.000 km și curățat ulterior la fiecare 300.000 km. De asemenea, intervalul de întreținere pentru filtrul de aer este de 300.000 km.

Potrivit Mercedes-Benz, precum și a potențialului de economisire a combustibilului de la motorul OM471, utilizarea sistemului FleetBoard a dovedit schimbări ulterioare în comportamentul șoferului, oferind un potențial de reducere a consumului de combustibil cu 5 până la 15%.

Din aceeași categorie...

Back to top button