Știri

ASF va derula contoroale la firmele de asigurări

Autoritatea de Supraveghere Financiară va derula contoroale la firmele de asigurări, pe fondul adâncirii crizei asigurărilor RCA, care afectează în mod special transportatorii.

În ultima perioadă, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a inițiat o serie de acțiuni cu privire la piața asigurărilor RCA care au avut în vedere şi situaţia unor categorii specifice, cum ar fi asigurările auto obligatorii destinate transportatorilor rutieri.

Începând cu lunile octombrie – noiembrie 2015, ASF a primit din partea asigurătorilor notificări de modificare a primelor RCA. În unele cazuri, modificările de tarif constau în majorări cuprinse între 300 și 400% ale primelor RCA pentru categoria societăţilor care operează în domeniul transportului auto.

ASF va derula contoroale la firmele de asigurări

În urma analizei efectuate de către specialiști din cadrul ASF au fost identificate atât soluții și măsuri structurale pentru o mai bună funcţionare a pieței asigurărilor RCA, cât și acțiuni pe care Autoritatea le va întreprinde în perioada imediat următoare.

Începând cu luna decembrie a acestui an, ASF va demara mai multe controale la societățile de asigurări pentru verificarea cauzelor creșterii tarifelor față de perioadele precedente.

VEZI ȘI: Criza de pe piața asigurărilor RCA scoate transportatorii în stradă

Aceste controale, efectuate în colaborare cu echipe de actuari, vor urmări acuratețea datelor și informațiilor folosite în fundamentarea tarifelor, justificarea criteriilor de segmentare adoptate, compararea datelor cu perioadele anterioare, comparabilitatea și influența în creșterea/descreșterea tarifelor în raport cu despăgubirile plătite și impactul asupra calculului tarifelor în ceea ce privește nedeclararea/neînregistrarea la timp a tuturor daunelor.

În afara acțiunilor de control, ASF și-a propus, în urma întâlnirilor cu reprezentanții transportatorilor și ai societăților de asigurare, adoptarea unor măsuri care să optimizeze pe viitor funcționarea pieței RCA.

Printre cele mai importante direcţii de acţiune

  • Elaborarea unui model actuarial de calcul al RCA pentru transportatori, împreună cu Asociaţia Română de Actuariat, care să fie recomandat ca model de referinţă societăţilor de asigurări care au notificat creşteri exagerate ale tarifelor.
  • Realizarea în regim de urgenţă a unei întâlniri comune cu reprezentanţi ai transportatorilor şi ai societăţilor care practică RCA pentru identificarea unor soluţii concrete.
  • Iniţierea demersurilor pe lângă Parlamentul României pentru actualizarea legii asigurărilor obligatorii.
  • Segmentarea mai rafinată, în concordanță cu nivelul real de risc asociat fiecărei categorii de clienți, cum ar fi diferențierea tarifelor în funcție de tipul de activitate de transport intern/extern.
  • Eliminarea/atenuarea importanței criteriului de segmentare reprezentat de codul CAEN.
  • Implementarea unor soluții tehnice moderne pentru cuantificarea riscului asociat fiecărei categorii de clienți, inclusiv pentru monitorizarea și îmbunătățirea comportamentului în trafic (responsabilizarea șoferilor – scăderea riscului de accidente) prin utilizarea de camere video la bordul autovehiculelor pentru monitorizarea activității și comportamentului în trafic și prin utilizarea tehnologiei telematice (cutii negre – GPS) pentru cuantificarea cu acuratețe a nivelului de risc.
  • Inițierea unor analize și studii de impact privind posibilitatea modificării modelului actual de emitere a poliței RCA prin declararea persoanelor care vor conduce autovehiculul (poliță pe autovehicul și șofer).
  • Analizarea oportunității de schimbare structurală a sistemului RCA practicat în România prin adoptarea unor măsuri de creștere a calității serviciilor și implicit a respectului cuvenit asiguratului (ex. decontarea directă – acordarea dreptului păgubitului de a se adresa pentru recuperarea prejudiciului la societatea de asigurare la care acesta are încheiată asigurare RCA).
  • Efectuarea unor controale de anvergură pentru verificarea cheltuielilor din cadrul companiilor de asigurări și identificarea eventualelor „distorsiuni” (fraude, cheltuieli fictive, daune fictive, transferuri frauduloase de bani) în fluxurile financiare ale companiilor, care ar putea avea implicații asupra rentabilității asigurătorilor și implicit asupra primelor de asigurare practicate.

În analiza efectuată de ASF a relevat și o serie de factori de influență în prețurile polițelor RCA, printre care se numără: creșterea semnificativă a valorii despăgubirilor pentru vătămări corporale și deces, practica judiciară neuniformă și lipsa de predictibilitate a valorii acestor despăgubiri, creșterea de până la 4,5 ori a daunei medii pentru despăgubiri aferente vătămărilor corporale și deceselor pentru accidentele produse în afara României, față de cele produse în țară, precum și creșterea, în anumite cazuri, a frecvenței daunelor și a daunei medii pe segmentul autocamioanelor de mare tonaj.

Legea RCA va fi modificată
Legea asiguărilor RCA va fi şi ea modificată, pentru ca şoferii să nu mai plătească asigurarea obligatorie atât de mult şi să poată fi despăgubiți mai repede, în cazul unui accident, prin introducerea unui sistem de decontare directă. Păgubitul își va putea lua banii de la propria firmă cu care a încheiat RCA, după care asiguratorii se vor deconta între ei. Practic s-ar descuraja încheierea asigurării RCA exclusiv pe criteriul prețului cel mai mic. După cum știți, firmele care practică tarifele cele mai mici sunt și cele care acordă cel mai greu despăgubirile.

O altă propunere ar fi de a introduce un sistem de asociere între mașină și șofer. O poliţă pe vehicul şi conducător, prin declararea persoanei care va conduce. De asemenea, va fi modificat și sistemul de bonus malus.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button