Patronate și sindicate

Asociațiile de transport bavareze LBS și LBT sunt sceptice privind traficul în zona Brenner

Asociațiile de transport bavareze LBS și LBT consideră că la întâlnirea din 25 iulie de la Berlin, dintre autoritățile austriece și germane, foarte multe probleme au rămas nediscutate, iar măsurile de reducere a traficului de camioane în Tirol vor fi greu de pus în aplicare.

Autoritățile germane și austriece au avut o întâlnire la nivel înalt pe 25 iulie, la Berlin, pentru a discuta măsurile cele mai bune pentru a mulțumi ambele țări în ceea ce privește traficul în zona Brenner.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Întâlnirea a fost stabilită după ce autoritățile din Tirol au anunțat planul de măsuri care va fi implementat începând cu data de 1 ianuarie 2020, dar care, conform autorităților germane, încalcă mai multe prevederi ale Uniunii Europene și nu sunt deloc în interesul Germaniei.

În urma acestei întâlniri s-a stabilit însă un plan cu 10 puncte cu care toată lumea a căzut de acord. Asociațiile de transport bavareze LBS și LBT spun însă că foarte multe probleme au rămas nediscutate, iar cele 10 puncte vor fi greu de pus în aplicare.

Astfel, prima problemă semnalată este aceea legată de dezvoltarea infrastructurii și mai ales de termenele anunțate pentru tunelul de bază Brenner, un tunel de cale ferată în proces de construcție, lung de 55 km, care trece pe sub pasul Brenner și care va uni Innsbruck Hauptbahnhof din Austria cu Franzensfeste în Italia, și care ar trebui să preia o parte din transportul rutier de mărfuri.

De asemenea, cele două asociații au spus că încă nu a fost prezentat un plan legat de terminalele unde se va putea face transferul dintre rutier și feroviar din apropierea tunelului.

VEZI ȘI: Peste 4.300 de obiecte au căzut din vehicule pe drumurile din Austria în 2018

Astfel, este puțin probabil ca aceasta variantă, oferită ca alternativă la transportul rutier în zonă, să fie funcțională foarte curând.

LBS și LBT subliniază că sunt de acord cu utilizarea transportului combinat și că este o veste bună că anul viitor vor putea fi transportate 400.000 de camioane pe an, față de 200.000 pânâ acum, pe tronsonul feroviar Ro-La.

Dar și aici se pune problema cât de eficient este terminalul din Wörgl și dacă poate să preia o asemenea creștere de trafic, dar și ce se întâmplă dacă camioanele programate nu ajung la timp din cauza problemelor de trafic, pentru că Austria va menține restricțiile de până acum, și anume controalele în bloc, restricțiile de trafic sectorial și alt măsuri care nu fac altceva decât să îngreunezee transportul rutier de mărfuri în pasul Brenner și, implicit, pe toate drumurile spre și dinspre această zonă.

LBS și LBT aprobă unui sistem inteligent de coordonare al camioanelor sau introducerea unei taxe de “coridor”, dar solicită că aceasta ar trebui introdusă și în toate celelalte regiuni din UE care se confruntă cu o problemă de trafic.

Totuși, această creștere de taxe ar trebui comunicată punctual de autoritățile de Tirol și tot ele trebuie să explice concret ce se va întâmpla cu acești bani și care a fost impactul în reducerea de trafic tuturor celor implicați.

Pentru LBS și LBT cea mai mare problemă o reprezintă însă restricțiile sectoriale care vor intra în viguare de la 1 ianuarie, 2020, solictând autorităților naționale din Germania să facă totul pentru ca acestea să nu intre în vigoare.

De asemenea, cele două asociații au confirmat că vor să se implice activ în căutarea și implementarea unor soluții constructive în ceea ce privește traficul în zona Brenner care să mulțumească atât autoritățile din Tirol, cât și transportatorii.

Din aceeași categorie...

Back to top button