Atenție la furtul de date bancare sau personale de pe telefonul mobil

Atenție la furtul de date bancare sau personale de pe telefonul mobil
Furtul de date bancare sau personale de pe telefonul mobil s-a intensificat în această perioadă, pe fondul unui apetit crescut de informare a oamenilor cu privire la pandemia COVID-19.

În contextul asociat pandemiei COVID-19, a fost identificată o campanie de distribuire de tip malware care vizează furtul de date bancare sau personale de pe telefonul mobil, avetizează Serviciul Român de Informații (SRI).

Atenție la furtul de date bancare sau personale de pe telefonul mobil

Din punct de vedere tehnic, acțiunea ilicită are la bază distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker.

Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind COVID-19, sintagma utilizată în conţinutul mesajului fiind „Detalii secrete! (COVID-19)”. Link-ul iniţiază descărcarea unui fișier denumit File.apk care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 și 10.

Funcţionalităţile Cerberus Android Banker împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect specific Android, cât şi dezinstalarea ulterioară a aplicaţiei de către utilizator.

Principalul pericol este acela că troianul oferă acces ilicit la date bancare din aplicațiile mobile.

De asemenea, Cerberus Android Banker poate extrage date despre aplicațiile de mesagerie și poștă electronică instalate pe dispozitivul vizat (spre exemplu, Telegram, WhatsApp sau Gmail), precum și jurnalizarea apăsărilor de taste și exfiltrarea datelor astfel obţinute.

VEZI ȘI: UDMR vrea scutirea vehiculelor comerciale de la plata rovinietei și a taxei de pod în 2020

Acesta permite de asemenea colectarea și redirecționarea SMS-urilor și a poștei electronice, efectuarea sau redirecționarea de apeluri, colectarea listei de contacte și a istoricului apelurilor, precum și monitorizarea locației dispozitivului.

Recomandăm verificarea conturilor bancare pentru a depista eventualele accesări neautorizate. În cazul în care aveți suspiciuni de infectare a dispozitivului mobil, sunt indicate următoarele măsuri: resetarea dispozitivului prin revenire la setările din fabrică şi schimbarea credenţialelor pentru autentificarea în dispozitiv şi în aplicaţii.

Atenție la furtul de date bancare sau personale de pe telefonul mobil

Preventiv, pentru a asigura securitatea dispozitivelor mobile, este recomandată evitarea accesării website-urilor sau link-urilor dubioase, respectiv a atașamentelor provenite din surse necunoscute.

În ceea ce privește website-urile instituțiilor media de transport, acestea sunt ușor de indentificat. În primul rând, asigurați-vă că au o rubrică de contact unde puteți contacta redacția respectivă. De aceea, avem rugămintea să susțineți presa de transport reală.

Puteți începe prin a nu mai distribui pe rețele de socializare website-uri obscure, care copiază conținutul muncit al nostru sau al colegilor noștri, tocmai pentru motivele descrise mai sus în acest articol.

Hai, aveți grijă pe unde navigați, pentru a avea grijă de portofelele și datele voastre!

Follow #infotrucker