Au fost montate 40 de panouri tip “punct negru”. Așa, și la ce ajută?

Au fost montate 40 de panouri tip “punct negru”

Recent, Poliția Rutieră, CNADNR și un producător privat de ciment au instalat 40 de panouri tip “punct negru” pe cele mai importante drumuri naționale din România.

Acțiunea este cât se poate de lăudabilă, dar ne întrebăm la ce ajută? Că la diminuarea numărului de accidente grave, sigur, nu! Ne așteptam ca CNADNR să vină cu propuneri de modernizare a infrastructurii, care cu siguranță pot aduce un real beneficiu asupra siguranței rutiere. Să le amintim ca cele două autostrăzi A1 respectiv A2 sunt pline de gropi?

Zonele cu risc de accident au fost stabilite împreună cu specialiștii în siguranță rutieră din cadrul CNADNR și IGPR – Direcția Rutieră, fiind luate în considerare rutele cele mai utilizate de mașinile care transportă ciment și produse derivate ale companiei private care a dat banii pentru aceste panouri. La rândul ei, compania privată a dezvoltat proiectul în colaborare cu ARILOG, organizație care promovează schimbul de informații și bune practici în industriile logistică, transport și supply chain management.

Au fost montate 40 de panouri tip “punct negru”. Așa, și la ce ajută?

În cadrul acestui proiect s-a decis semnalizarea suplimentară a punctelor negre, deoarece pe aceste sectoare de drumuri se înregistrează cel mai scăzut grad al siguranței rutiere, fapt demonstrat și de definiția acestora. Punctul Negru reprezintă un sector de drum cu risc accidentogen foarte ridicat cu lungimea de 1 km pe care în ultimii 5 ani s-a înregistrat un număr de minim 10 accidente grave cu cel puţin 10 persoane decedate sau rănite grav.

Acest proiect derulat în parteneriat cu societăți private este extrem de important prin prisma faptului că prin acest mod sperăm că tot mai multe societăți, instituții, precum și societatea civilă, să conștientizeze faptul că doar prin colaborarea tuturor se poate atinge obiectivul impus la nivelul Uniunii Europene de reducere cu până la 50% a numărului de răniți și victime din accidentele rutiere, până în anul 2020.

Ioan Bârsan, Director General Adjunct în cadrul CNADNR

Panourile tip „punct negru” au o înălțime de peste 1,1 metri și o lățime de aproximativ 2,5 metri și marchează în total 20 de puncte negre din trafic, fiind instalat câte unul pe fiecare sens de mers.

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Follow #infotrucker