Austria a pus la punct un simulatorul pentru exercițiile de stingere a incendiilor în tunelurile rutiere

Austria a pus la punct un simulatorul pentru exercițiile de stingere a incendiilor în tunelurile rutiere
Incendiile din tunelurile rutiere sunt extrem de periculoase pentru toți cei implicați, iar ASFINAG caută soluții inovatoare pentru prevenirea și intervenția în astfel de cazuri.

Cea mai realistă practică de combatere a incendiilor este probabil intervenția la un incediu real, dar nimeni nu-și dorește să experimenteze asta. În plus, fără o pregătire prealabilă timpul de intervenție poate crește direct proporțional cu situația întâlnită.

Austria a pus la punct un simulatorul pentru exercițiile de stingere a incendiilor în tunelurile rutiere

ASFINAG a pus la punct sistemul inovator „Smart Fire Simulator” care permite simularea unor exerciții de prevenire și stingere a incendiilor în tunelurile rutiere.

Acest dispozitiv unic de simulare a incendiilor a fost dezvoltat în colaborare cu studenții Institutului Tehnic din Klagenfurt, obiectivul fiind acela de a oferi forțelor de intervenție posibilitatea de a-și îmbunătăți tehnica de intervenție și timpul de reacție în astfel de cazuri.

Acest sistem permite simularea eficientă a unui incendiu fără a folosi foc deschis sau alte elemente pirotehnice.

„Smart Fire Simulator” seamănă cu un vehicul normal care are geamuri față, spate și laterale, dar în ciuda designului său neobișnuit poate oferi informații extre de rapide, fiind ușor de utilizat. Sistemul este operat printr-o aplicație și poate simula mai mult de 100 de scenarii diferite de incendiu.

În plus, sistemul inovator permite controlul complet al eficienței exercițiului de stingere. Chiar și cantitățile de apă necesare unui exercițiu sunt înregistrate de senzori. Indiferent dacă este vorba despre un incendiu la motor, un incendiu în portbagaj sau un incendiu total, focul este simulat cu lămpi speciale LED.

VEZI ȘI: Hermes testează livrarea de marfă cu zero emisii în centrele aglomerate ale orașelor

Încă din timpul exercițiului, aceste date vor fi analizate în timp real prin intermediul aplicației. Simulatorul a fost deja testat în timpul exercițiului din tunelul Donnersberg pe autostrada A2 Sud, oferind posibilitatea forțelor de intervenție să simuleze mai multe tipuri de incendii.

Software-ul simulatorului de incendiu compară cantitățile de apă folosite cu valorile de referință și astfel reglează luminozitatea LED-urilor care simulează focul. Pentru transmiterea datelor către server și pentru evaluarea valorilor senzorilor se utilizează un modul „Arduino” (mini computer) conectat la internet.

Cu o aplicație dezvoltată special pentru acest simulator este posibilă evaluarea procesului de stingere a incendiului și gradul de succes al intervenției. În cadrul exercițiului pot fi modificate particularitățile focului prin intermediul aplicației pentru a crește gradul de dificultate al intervenției.

Austria a pus la punct un simulatorul pentru exercițiile de stingere a incendiilor în tunelurile rutiere

Simulările de incendii în tunel erau o problemă pentru forțele de intervenție și ASFINAG pentru că este complet interzis să lucrezi cu foc deschis. Astfel de exerciții sunt extrem de costisitoare și necesită un timp îndelungat de pregătire, ceea ce reduce numărul acestora ca parte a planurilor de intervenție.

Tocmai de aceea ASFINAG a sprijinit dezvoltarea sistemului „Smart Fire Simulator“ de către studenții de la HTL înțelegând imediat eficiența și avantajele pe care ți le oferă un astfel de simulator pentru a avea o rată mai mare de uscces în cazul intervențiilor din tunelurile de pe autostrăzile din Austria.

Follow #infotrucker