Austria a introdus legea salariului minim în transport

Guvernul austriac a decis să pună în aplicare normele privind legea salariului minim pentru lucrătorii detașați și străini inclusiv pentru șoferii vehiculelor străine angajate în cabotaj.
Prin introducerea legii salariului minim, în vigoare din 2011 pentru anumite industrii, Austria se alătură Germaniei și Franței în lupta de combatere a dumping social în transport. Pentru moment, guvernul austriac aplică dispozițiile doar la camioane străine care fac cabotaj.
Potrivit rapoartelor Assotir, noua lege cere companiilor străine care se angajează în cabotajului în Austria la plata șoferilor de camion cu salariul minim stabilit de autoritățile austrice. Pentru a permite controale, transportatorii trebuie să depună un formular electronic (ZK03), cu datele și activitățile fiecărui șofer profesionist, cel puțin primele șapte zile de transport. Guvernul a înființat o pagină web cu acest formular, disponibil inclusiv în limba română).
Salariul minim pentru șoferii profesioniști din Austria depinde de tipul de vehicul condus, tipul de marfă și vechimea angajatului. Valoarea variază 8.27-10.22 euro pe oră. Companiile care nu sunt conforme cu prezentul regulament sunt supuse unei sancțiuni de la 500 la 5.000 de euro, iar sumele sunt dublate pentru recidiviști.
La bordul camioanele care efectuează cabotaj în Austria trebuie să existe trei documente: modelul A1, prevăzută de Regulamentul (CE) nr 883/2004 (în limba germană), copie a formularului de notificare electronică ZKO3, printat după trimiterea electronică prealabilă și copie a contractului de muncă al șoferului angajat.
Austria introduce legea salariului minim în contextul în care Germania nu a primit rezultatul procedurii de infringement lansată de Comisia Europeană cu privire la legea salariului minim pentru șoferii profesioniști care fac cabotaj în Germania.
Până atunci însă, poți descărca revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau poți intra pe ISSUU.
Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube