
Austria se opune în continuare aderării României la Schengen, în ciuda eforturilor diplomatice, a acțiunilor de la Bruxelles și a susținerii venite din partea statelor membre UE.
Ministrul austriac de interne a subliniat încă o dată că poziția țării sale cu privire la aderarea României la Schengen nu s-a schimbat deloc, ceea ce înseamnă că guvernul de la Viena se va opune în continuare aderării României la spațiul de liberă circulație din Europa.
Comentariile lui Kraner au venit ca un răspuns la cancelarul german, Olaf Scholz, care a transmis recent autorităților române sprijinul Germaniei în această problemă, subliniind totodată că Germania dorește ca România să intre în Schengen în acest an, scrie SchengenVisaInfo.com.
Ministrul consideră că există o contradicție la cancelarul german după ce acesta vrea să elimine controalele la granița dintre România și Ungaria, în timp ce Germania continuă să controleze granița cu Austria.
“Este o dovadă clară că sistemul nu funcționează”, a precizat ministrul Karner.
Luni, în cadrul vizitei sale în România, cancelarul german a avut întâlniri de lucru cu președintele României, Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciuca, precum și cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul cărora a exprimat sprijinul Germaniei pentru ca acest proces să fie finalizat.
VEZI ȘI: Neaderarea României la Schengen a generat pagube de 2,41 mld. de euro pentru transportatorii rutieri români
“Germania este ferm de partea României. Acest lucru înseamnă și (…) obiectivul ca România să obțină în sfârșit în acest an statutul de membru deplin al spațiului Schengen”, a subliniat Scholz într-un comunicat.
Pe lângă Germania, și ministrul spaniol de Interne, Fernando Grande-Marlaska, și-a reiterat sprijinul atât pentru aderarea României, cât și a Bulgariei la zona Schengen. Comentariile sale au fost făcute în urma întâlnirilor pe care le-a avut cu omologii săi din România și Bulgaria înaintea președinției spaniole a Uniunii Europene din a doua jumătate a acestui an.
La începutul acestei luni, președintele României, Kalus Iohannis, a declarat, de asemenea, că el crede că ambele țări vor putea intra în zona Schengen. El a mai precizat că ambele țări din Balcani fac tot ce pot pentru a-și proteja frontierele și se așteaptă să primească un vot pozitiv privind intrarea lor în spațiul fără frontiere în acest an.
Și președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, și-a exprimat sprijinul în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la Schengen, contrar poziției guvernului de la Viena. Comentariile sale au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Austria, Martin Selmayr.
Rezoluție pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen în Parlamentul European
Parlamentul European ar urma să voteze o rezoluție pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.
Vlad Gheorghe, europarlamentar USR, a anunțat pe 22 martie într-o postare pe Facebook că propunerea sa “ca Parlamentul să acționeze pentru apărarea românilor și bulgarilor, ale căror drepturi au fost încălcate prin decizia Consiliului din decembrie 2022”, a fost votată în Comisia pentru Petiții.
”Votul Austriei n-a respectat prevederile tratatelor când cancelarul Nehammer a invocat false argumente, prin urmare am cerut ca Parlamentul să meargă până la capăt cu atribuțiile sale și să întoarcem această decizie. Urmează votul din plen, dar nu sunt motive să ne îndoim că va trece rezoluția propusă”, a argumentat Vlad Gheorghe.
Până acum, Parlamentul European a votat patru rezoluții, fără caracter obligatoriu, în sprijinul aderării României și Bulgariei la Schengen.
“Nu putem permite niciunui stat membru să exercite cu rea-voință rolul în Uniune în detrimentul altor state”, a mai scris Gheorghe.
Ce urmează? Peste aproximativ două săptămâni va fi spusă la vot varianta finala de text care va merge ulterior în plenul Parlamentului European pentru vot, cel mai probabil în sesiunea din iunie.
“Dacă textul rămâne neschimbat și trece și de plenul Parlamentului European, vom avea prima condamnare oficială pentru discriminarea unei țări”, a declarat Vlad Gheorghe pentru infotrucker.ro.
Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea atât a României, cât și a Bulgariei la spațiul Schengen. Potrivit autorităților austriece, nu era momentul potrivit pentru ca ambele țări să devină parte a zonei Schengen din cauza preocupărilor legate de migranții ilegali.