Controale mai stricte în pasul Brenner începând cu 1 iunie 2016

Austria ridică un “zid” la granița cu Italia și anunță controale mai stricte asupra vehiculelor comerciale de marfă ce trec prin pasul Brenner începând cu 1 iunie 2016.
Așa cum vă anunțam nu cum mult timp în urmă, Austria a început construcția unui gard de-a lungul graniței cu Italia dar și a unor bariere rutiere suplimentare, lucru confirmat de mai mulți șoferi în cadrul vizitei noastre la stația Shell din Worgl.
Pentru a preveni tranzitul migranților și refugiaților, ministrul apărării austriac a anunțat că la Brenner va fi implementat un sistem de gestiune al frontierelor similar cu cel deja existent la granița cu Slovenia. De altfel, în ultimele zile, Austria a început controale aleatorii ale vehiculelor comerciale grele, fapt ce a cauzat o reducere a vitezei de transport internațional. De altfel, transportatorii dar și beneficiarii acestora, au luat în caulcul deja faptul că, începând cu 1 iunie 2016, fluxul de transport poate scădea destul de mult din cauza noilor reguli ce vor fi impuse în zonă.
În cazul în care la Brenner va fi înființat un centru de înregistrare pentru refugiați, controalele vehiculelor comerciale grele vor fi efectuate într-un perimetru special amenajat în nordul frontierei. Sistemul de bariere în lungime de 250 de metri, include drumul național 12 (162 în Austria) și autostrada A22 (A13 în Austria) și linia de cale ferată din Brenner. De asemenea, noul sistem de bariere din va include și un scanner care va detecta prezența oamenilor în interiorul semiremorcilor.
Introducerea și intensificarea controalelor la frontiera dintre Italia și Austria este îngrijorătoare nu doar transportatorii rutieri, ci pentru întreaga economie națională a Italiei, deoarece Brenner reprezintă principala arteră de transportul internațional rutier, dintre Italia și Germania, principala țară în schimbul de mărfuri.
Comisarul european Dimitris Avramopoulos, a declarat, prin purtătorul său de cuvânt că CE va trata foarte în serios consecințele reintroducerii controalelor la frontieră, acest lucru împiedicând libera circulație a mărfurilor. Mai mult decât atât, comisarul a subliniat faptul că o reintroducere a controalelor ar trebui să fie „excepțională și temporară”.
VEZI ȘI: Noi interdicții pentru camioane din Austria
Conform, Confcommercio și Conftrasporto, încetinirea fluxului vehiculelor comerciale grele între Italia și Austria ar putea costa firmele de transport rutier peste 170 de milioane de euro anual (calculul fiind făcut pentru o oră de întârziere) și ar putea compromite schimbul comercial actual între anumite țări. În plus, față de deteriorarea lanțului de aprovizionare și logistic există riscul unor perturbații severe ale economiilor statelor direct afectate, inclusiv a Austriei.
Pentru a rezolva problema, confederația transporturilor din Italia propune introducerea unui sistem de transmisie prealabil al datelor de transport pentru companiile din afara UE, cu activarea simultană a unui coridor de comerț liber pentru toți transportatorii europeni. Această măsură, în cazul în care va fi adoptată, ar răspunde în mod eficient la nevoile de securitate menținând în același timp valoarea europeană de comerț liber.
Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU.
Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube