Austria: Tunelul Arlberg (S16) va fi închis complet traficului

Tunelul Arlberg, care unește regiunile Tirol și Vorarlberg din Austria, va fi temporar închis pentru reabilitare, afectând traficul pe ambele direcții.
ASFINAG a informat că segmentul de drum expres S16, care trece prin tunelul Arlberg între St. Anton din Tirol și Langen din Vorarlberg, nu va fi accesibil pentru niciun vehicul din 15 aprilie până în 22 noiembrie 2024.
Renovarea include reabilitarea carosabilului pe întreaga lungime a tunelului, îmbunătățirea iluminatului pentru o mai bună vizibilitate, modernizarea sistemelor de drenaj pentru a asigura funcționarea pe termen lung a tunelului, precum și adăugarea de noi benzi de taxare, cabine și parcări extinse pentru camioane, echipate cu facilități sanitare.
Închiderea tunelului Arlberg va afecta și singura rută de tranzit pe timp noapte (Innsbruck-Landeck-Bregenz-Ulm) pentru camioanele Euro VI din Tirol spre Germania de Vest. Pe durata lucrărilor, vor fi stabilite rute alternative pentru ocolirea zonei.

Pasul Arlberg va servi drept rută ocolitoare regională. ASFINAG recomandă să vă acordați suficient timp dacă decideți să călătoriți în timpul închiderilor și (dacă este posibil) să folosiți una dintre variantele de ocolire mai lungi:
- Pasul Arlberg (B 197/L 197);
- Rosenheim-Munich (Germania);
- Gotthard (Elveția);
- San Bernardino (Elveția).
Excepții pentru camioanele cu remorci și ansamblurile articulate
Utilizarea drumului Pasul Arlberg B 197/L 197 este interzisă pentru camioanele cu remorci și ansamblurile articulate în timpul perioadei de închidere a tunelului Arlberg care se închide de la 15 aprilie până la 22 noiembrie.
În consecință, aceste vehicule sunt obligate să folosească rute alternative mai extinse. Nu se aplică restricții de circulație pentru camioanele solo și pentru autocare, indiferent dacă sunt sau nu dotate cu remorcă, pe ruta prin Pasul Arlberg.
VEZI ȘI: Austria: Lucrări de verificare la podul Lueg de pe A13 Brenner
Camioanele cu remorci și ansamblurile articulate au permisiunea de a traversa Pasul Arlberg dacă originea sau destinația lor se află în zonele vizate de restricții. Pentru aceste deplasări, nu este necesară obținerea unei autorizații speciale. Totuși, în timpul weekendului, de sâmbătă de la ora 9:00 până duminică la ora 22:00, aceste vehicule nu sunt, în mod normal, autorizate să utilizeze această rută.
Camioanele cu remorci și ansamblurile articulate pot folosi Pasul Arlberg în anumite condiții, conform reglementărilor de excepție.
Condițiile permit circulația săptămânală a acestor vehicule, începând de duminică seara la ora 22:00 și până sâmbătă dimineața la ora 9:00, după cum urmează:
- pentru călătorii cu originea sau destinația în districtele Bludenz, Feldkirch sau Landeck. Această scutire se aplică traficului local de destinație și de origine.
- pentru călătorii cu originea sau destinația în Vorarlberg, Liechtenstein, districtele Lacul Konstanz, Konstanz, Sigmaringen, Tuttlingen, Schwarzwald-Baar sau Rottweil, cantoanele St. Gallen, Thurgau, Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden sau Glarus și provinciile Bozen, Trento sau Belluno. Această scutire se aplică în cazul traficului nord-vest-sud-est.
- pentru călătorii cu originea sau destinația în Vorarlberg, Liechtenstein, districtele Lacul Konstanz, Konstanz, Sigmaringen, Tuttlingen, Schwarzwald-Baar sau Rottweil, cantoanele St. Gallen, Thurgau, Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden, Glarus, Schwyz, Zug, Zurich sau Schaffhausen, următoarele comunități din cantonul Grisons (la nord de linia Chur-Davos): Arosa, Chur, Conters i. P., Davos, Felsberg, Fläsch, Fideris, Flims, Furna, Grüsch, Jenaz, Jenins, Klosters, Küblis, Laax, Landquart, Luzein, Maienfeld, Malans, Samnaun, Schiers, Scuol, Seewis i.. P., Tamins, Trimmis, Trin, Untervaz, Valsot, Zernez sau Zizers și în districtele tiroleze Landeck, Imst, Innsbruck- Stadt, Innsbruck- Land sau Schwaz. Acest lucru este valabil pentru traficul vest-est.
Cel mai lung tunel rutier din Austria
Tunelul Arlberg, cel mai extins tunel rutier din Austria, se întinde pe o distanță de 13,976 km și se află la o înălțime de 1.318 m deasupra nivelului mării. La momentul inaugurării sale, era considerat cel mai lung tunel de acest fel din lume.
Construcția sa a avut loc în perioada iulie 1974 și decembrie 1978, costând aproximativ 4 miliarde de șilingi austrieci, echivalentul a circa 300 milioane de euro. Tunelul este conceput să gestioneze un flux de 1.800 de vehicule pe oră și dispune de facilități impresionante, inclusiv patru centre de ventilație — dintre care unul este cel mai profund puț de ventilație din Europa, cu o adâncime de 736 m — 12 guri de ventilație și 43 de camere de supraveghere a traficului. În anul 1998, tunelul a fost tranzitat de 2,6 milioane de vehicule, 18% dintre acestea fiind camioane.
Începând cu luna octombrie a anului 2019, traversarea tunelului Arlberg este taxată cu tarifele aplicate la capătul estic al tunelului pentru ambele direcții de mers.