
Guvernul de la București va cere daune Austriei la CJUE, dacă Viena mai blochează nejustificat aderarea României la Schengen.
În ciuda eforturilor diplomatice și politice depuse la nivel european, Austria continuă să blocheze aderarea României și Bulgariei în Schengen. Recent, Austria a respins apelul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, argumentând că actuala extindere nu are sens.
“În acest moment, nu are sens pentru mine să vorbesc despre o extindere a Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține”, a spus ministrul austriac de interne Gerhard Karner.
În discursul său din Parlamentul European, președintele Comisiei Europene a solicitat Austriei să permită României și Bulgariei să intre în Schengen “fără nicio întârziere”, dar Viena a respins rapid cererea. Guvernul de la Viena blochează aderarea celor două țări la Schengen, temându-se de un aflux de imigranți ilegali.
“În prezent, cifrele privind migrația sunt în creștere în Europa și, în multe țări, se discută despre controale suplimentare la frontieră, de exemplu la granița dintre Germania și Polonia”, a spus ministrul austriac de interne Gerhard Karner.
Potrivit Austriei, România și Bulgaria nu ar putea să-și controleze eficient frontierele, care ar deveni frontiere externe ale Uniunii Europene după aderarea celor două țări la Schengen.
Daune pentru pierderile înregistrate
Premierul României, Marcel Ciolacu, spune că România vrea să dea în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru daune, dacă guvernul austriac va insista cu veto-ul său împotriva aderării României la Schengen.
“Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spațiul Schengen. Este doar o atitudine abuzivă! România a îndeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeană a confirmat deja acest lucru. Drept urmare, în cazul în care guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național și vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție. Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.
Potrivit premierului României, Marcel Ciolacu, pagubele generate de Austria se ridică la cel puțin două procente din produsul intern brut.
VEZI ȘI: Neaderarea României la Schengen a provocat pierderi de 2,41 mld. de euro industriei de transport rutier
Cel mai grav este faptul că Austria a creat un precedent, spune Marcel Ciolacu într-un interviu acordat derstandard.at. Pentru că, în mod normal, statele membre urmează recomandările instituțiilor UE. “Croația a depus cererea de aderare în urmă cu patru sau cinci ani. România și Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar nu am făcut asta”, a declarat Marcel Ciolacu.
Factură de 11 miliarde de euro lăsată austrieclilor direct în parlamentul de la Viena
Potrivit europarlamentarului Vlad Gheorghe, pierderile României generate de neaderarea la Schengen se ridică la 11 miliarde de euro pentru primul an. De altfel, europarlamentarul român a dus nota de plată guvernului lui Karl Nehammer, chiar în parlamentul austriac.
“Ori intrăm în Schengen – cum merităm de peste 10 ani, ori guvernul Nehammer are de plată 11 miliarde anual către România”, a scris Vlad Gheorghe, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, europarlamentarul Dacian Cioloș, fostul premier al României, le solicită autorităților române să blocheze toate deciziile europene care au nevoie de un vot în unanimitate până la acceptarea României în Schengen.
Sancțiunile impuse Rusiei de către Austria sub semnul întrebării
Doi eurodeputați români i-au trimis responsabilului european pentru implementarea sancțiunilor UE, David O’Sullivan, o scrisoare oficială prin care cer Comisiei Europene să demareze o investigație privind modul în care Austria respectă sancțiunile împotriva Rusiei și a direcției politice a Uniunii.
“Simpla critică a Austriei nu mai este suficientă. Politica Vienei aruncă o umbră asupra capacității UE de a face față conflictelor și crizelor într-un mod coordonat. Lipsa de solidaritate a Austriei cu cauza europeană vorbește despre loialitatea factorilor de decizie politică și a companiilor sale”, se arată în scrisoare.
Solicitarea vine ca urmare a suspiciunii privind existența unei posibile încălcări a sancțiunilor împotriva Rusiei de către guvernul de la Viena, unul apropiat regimului Putin.