BusLogistica

Autobuzele autonome ar putea transporta și colete în afara orelor de vârf

Un proiect de cercetare din Germania a evaluat posibilitatea ca autobuzele autonome să fie folosite în zonele rurale și pentru transport de colete, în afara orelor de vârf.

Un vehicul autonom care livrează colete la dus și apoi transportă persoane spre doctor, cumpărături sau întâlniri, la retur. Aceasta este ideea proiectului Kombinom, în care parteneri au fost Laboratorul de Transport Urban (ReLUT) al Universității de Științe Aplicate din Frankfurt (Frankfurt UAS) și cercetători ai Universității din Hanovra (HsH).

Autobuzele autonome ar putea transporta și colete în afara orelor de vârf

Obiectivul a fost de a determina potențialul spațial, temporal și economic al transportului autonom combinat în zonele rurale. Într-un posibil proiect următor, cercetătorii ar urma să simuleze utilizarea de microbuze autonome în zonele rurale. Proiectul Kombinom a primit fonduri de 100.000 de euro din partea BMVI.

În momentele cu cerere redusă de transport de pasageri, vehiculul va fi disponibil și pentru alte sarcini de transport, precum traficul local de mărfuri. ”Combinația dintre transportul public și logistică crează o simbioză, cu potențialul de a genera avantaje ecologice și economice”, a explicat Christoph von Viebahn, de la Universitatea din Hanovra.

Pe scurt, se poate spune că pentru zonele examinate pentru cartografierea virtuală și analiza conceptului de transport autonom combinat, datele necesare despre nevoile logistice și peisajul operațional sunt disponibile la cantitatea și calitatea potrivite. Totuși, informațiile legate de mobilitate, precum volumele de trafic pe fiecare modalitate de transport și modelele de acceptare a noilor soluții de mobilitate, trebuie colectate suplimentar pentru a putea realiza o analiză completă pe bază de simulări.

VEZI ȘI: Poșta norvegiană livrează colete în Oslo cu un camion electric MAN eTGM

Există un mare potențial de îmbunătățire, în special în ce privește datele despre transportul public. Foarte puține date au fost colectate în acest domeniu, iar deseori acestea sunt colectate sau evaluate manual.

În schimb, sunt disponibile suficiente date pe partea de logistică, de la numeroșii furnizori de servicii CEP. În plus, atât municipalitățile implicate, cât și operatorii de transport public și companiile de curierat sunt interesați de dezvoltarea acestui concept de transport combinat. Astfel, o analiză detaliată este necesară, urmând a fi efectuată într-un proiect următor.

Din aceeași categorie...

Back to top button