Aproape jumătate din autobuzele urbane noi vândute în UE în 2024 au fost cu emisii zero

În 2024, toate autobuzele urbane noi înmatriculate în Olanda, Finlanda și Islanda au fost cu zero emisii.
În 2024, aproape jumătate (49%) din autobuzele urbane noi înmatriculate în Uniunea Europeană au fost cu emisii zero, confirmând că transportul public devine unul dintre sectoarele care adoptă cel mai rapid măsurile propuse de Pactul Verde European, potrivit celui mai recent raport realizat de Transport & Environment (T&E).
Rezultatele sunt peste proiecțiile făcute anul trecut de organizație, în special datorită creșterii rapide a vânzărilor de autobuze cu hidrogen, care au atins o cotă de piață de 3% în 2024. Cu toate acestea, autobuzele electrice rămân dominante, cu o cotă de piață de 46%.
Succesul înregistrat se datorează atât noilor reglementări europene adoptate anul trecut, care semnalează clar sfârșitul erei diesel, cât și politicilor implementate la nivel local, precum zonele cu emisii zero și obiectivele privind electrificarea flotelor urbane.
Ritmul actual de creștere indică faptul că, până în 2027, toate autobuzele urbane noi ar putea deveni cu emisii zero, ceea ce ar însemna străzi mai liniștite și un aer mai curat pentru cetățenii europeni.
Există însă diferențe semnificative la nivel regional. Olanda, Finlanda și Islanda conduc detașat, înregistrând deja o cotă de 100% autobuze electrice în 2024. Dintre piețele mari, Spania este lider, cu 57% din noile autobuze urbane vândute fiind cu emisii zero, urmată îndeaproape de Marea Britanie (56%) și Italia (44%). Franța și Germania ocupă locurile patru și cinci, fiecare cu aproximativ o treime din autobuzele urbane noi fiind zero-emisii.
Estonia este unul dintre exemplele notabile ale anului 2024, reușind să treacă de la o cotă zero în 2023, la 84% autobuze electrice în doar un an.
T&E recomandă statelor europene să concentreze achizițiile publice pe autobuze electrice cu baterii și cu pile de combustie, eliminând progresiv autobuzele hibride și pe gaz. De asemenea, este recomandată prioritizarea vehiculelor fabricate în Europa pentru a susține industria locală și locurile de muncă europene